Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Τα Χανιά δεν έχουν νηπιαγωγεία κλειστά όσα ο Πειραιάς;

Χανιά 3-10-2013
Αρχές Οκτωβρίου και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ αγνοεί επιδεικτικά εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά, απαξιώνει και υποβαθμίζει το δημόσιο νηπιαγωγείο.
Κανένας δεν ενδιαφέρεται για το τι μέλει γενέσθε με τα νηπιαγωγεία του τόπου μας και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις περιοχές που τις τελευταίες μέρες έκαναν (τις ελάχιστες) προσλήψεις αναπληρωτών (Πειραιάς, τόπος εκλογής του υπουργού παιδείας). Η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας θέτει σε δεύτερη μοίρα τα νηπιαγωγεία και τις ανάγκες των παιδιών και των γονέων τους.
Οι εκπαιδευτικοί δεν βρίσκονται στα σχολεία για να διαχειρίζονται τα ελλείμματα της πολιτείας και τις πολιτικές της λιτότητας στην εκπαίδευση.
Δεν μπορούν να υπάρχουν ολοήμερα νηπιαγωγεία χωρίς να λειτουργούν ως ολοήμερα.
Δεν μπορούν να υπάρχουν ακόμα και σήμερα σχολεία κλειστά σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η κοινωνική αναγκαιότητα φαίνεται από τις συχνές επισκέψεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας συλλόγων γονέων στις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στην περιφερειακή διεύθυνση Κρήτης.

Υπάρχει προσπάθεια να κρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στα Ολοήμερα σχολεία (νηπιαγωγεία και δημοτικά) με διάφορους τρόπους. Είτε ζητώντας αποδεικτικά εργασίας και των δύο γονέων, είτε ¨αδυνατώντας¨ να γίνουν δεκτοί πάνω από 25 μαθητές, πράγμα που διασφαλίζει ότι σε μια σχολική μονάδα δύσκολα δε θα λειτουργήσει δεύτερο τμήμα ολοήμερου, είτε μη εγγράφοντας προνήπια…
Μέχρι σήμερα στα Χανιά δεν έγινε καμία νέα πρόσληψη νηπιαγωγών ούτε καν στην πιο πρόσφατη φάση προσλήψεων. Μάλλον επειδή δεν χρειαζόμαστε; Απορώ πως γίνεται τα ολοήμερα τμήματα στα νηπιαγωγεία να μη λειτουργούν; Γιατί δεν βρίσκω άλλο λόγο που θα μπορούσε να κλείσει ένα ολοήμερο τμήμα, εφόσον έχουν γίνει οι απαραίτητες αιτήσεις από τους γονείς.

Το γραφείο της Α/θμιας Διεύθυνσης Χανίων ζητούσε στην αρχή της σχολικής περιόδου 60 νηπιαγωγούς. Συνολικά από προσλήψεις αναπληρωτών ήρθαν 8, ενώ από τις αποσπάσεις ήρθαν 9 και έφυγαν 6 νηπιαγωγοί. Επίσης, από τις προσλήψεις ειδικής αγωγής μέσω ΕΣΠΑ για τα νηπιαγωγεία του νομού τοποθετήθηκαν συνολικά 12 αναπληρωτές ειδικής αγωγής στα νηπιαγωγεία των Χανίων.


Αυτή τη στιγμή ο νομός Χανίων έχει τμήματα νηπιαγωγείων που υπολειτουργούν και ολοήμερα τμήματα κλειστά. Μάλιστα, στα τελευταία κενά που δόθηκαν στο υπουργείο παιδείας, ο αριθμός των κενών άγγιζε τα 40 για το Νομό μας….


Ως ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. δεν ανεχόμαστε την πολιτική συρρίκνωσης και διάλυσης του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και συνολικά του Δημόσιου Σχολείου.
Απαιτούμε:
  • Άμεσους μόνιμους διορισμούς για να καλυφθούν τα οργανικά κενά.
  • Άμεση απορρόφηση των 57 νηπιαγωγών επιτυχόντων στον ΑΣΕΠ του 2008.
  • Άμεση παρέμβαση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος προκειμένου να πιέσει προς πάσα κατεύθυνση για τη στήριξη του Δημόσιου Νηπιαγωγείου.
  • Άμεση παρέμβαση όλων των εμπλεκόμενων φορέων (βουλευτές, δήμαρχοι κλπ) ώστε να πιέσουν από το δικό τους θεσμικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων και στα Νηπιαγωγεία.
Να εξασφαλιστούν άμεσα πιστώσεις και να καλυφθούν τα κενά τόσο στα πρωινά, όσο και στα ολοήμερα τμήματα. Μάλιστα αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα, με την εξασφάλιση πιστώσεων ΕΣΠΑ για την κάλυψη των ολοήμερων τμημάτων, κάτι δηλ. αντίστοιχο που έγινε και με τα δημοτικά σχολεία!
Η πρόταση του κλάδου για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, φαντάζει επίκαιρη στις μέρες μας, όσο ποτέ…


Ο αντιπρόσωπος στη ΔΟΕ
του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων


Αντώνης Τσαλαπάκης