Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

1o Eνημερωτικό Ιανουαρίου

Θέμα : Υποχρεωτικές μετακινήσεις μόνιμων εκπαιδευτικών και στα Χανιά

Με την έναρξη του νέου έτους βγήκαν στην επιφάνεια όλα τα άλυτα ζητήματα του κλάδου μας. Από την πρώτη κιόλας μέρα τα κενά που άφησε πίσω του ο παλιός χρόνος ζητούν να καλυφθούν. Δυστυχώς η αναλγησία και η αδιαφορία του υπουργείου παιδείας εντείνουν τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος μας. Τα περισσότερα σχολεία του νομού Χανίων απέκτησαν ειδικότητες μόλις λίγες μέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Τα λειτουργικά κενά συνεχίζουν να υπάρχουν και να ζητούν άμεση κάλυψη για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Έτσι στην συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ στις 7 Ιανουαρίου αποφασίστηκε με πλειοψηφία η υποχρεωτική μετακίνηση συναδέλφου ο οποίος, μετά την τοποθέτηση ειδικοτήτων στη σχολική μονάδα που εργαζόταν, βρέθηκε υπεράριθμος. Τέτοιου είδους αποφάσεις δεν είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν από το υπηρεσιακό συμβούλιο πράγμα το οποίο ανησυχεί και προϊδεάζει για μελλοντικές αποφάσεις του.

Αυθαιρετώντας δεν δόθηκε στον συνάδελφο η δυνατότητα να επιλέξει από τα διαθέσιμα κενά στο νομό αλλά τοποθετήθηκε με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης σε ένα απο τα πιο απομακρυσμένα σχολεία του νομού. Να σημειωθεί ότι συνάδελφοι οι οποίοι βρέθηκαν υπεράριθμοι κατά την έναρξη του σχολικού έτους είχαν προτεραιότητα στην επιλογή σχολικής μονάδας για την τοποθέτηση τους. Παρόμοια απόφαση πάρθηκε και για τις δύο συναδέλφισσες νηπιαγωγούς οι οποίες αφού ανεστάλη η λειτουργία του δεύτερου τμήματος του ολοήμερου νηπιαγωγείου Σπηλιάς δεν τους δόθηκε η δυνατότητα επιλογής σχολικής μονάδας. Δυστυχώς, συνάδελφοι οι οποίοι διετέλεσαν συνδικαλιστές φαίνεται ότι έχουν λησμονήσει τις θέσεις της Ομοσπονδίας και εθελοτυφλούν ακολουθώντας πολιτικές γραμμές ακόμα και στις προτάσεις για 15 παιδιά ανά νηπιαγωγό αλλά και τη μη υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας τμήματος κατά τη διάρκεια της Σχολικής χρονιάς.


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Μόνο ερωτηματικά θα μπορούσαν να γεννηθούν από την τακτική που ακολουθείται για ν' αντιμετωπιστούν τα εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά προβλήματα του εκάστοτε σχολείου. Ας αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της εκπαίδευσης με την ευαισθησία που τους αρμόζει. Είναι επιτακτική ανάγκη πλέον η διεύθυνση να απαιτήσει από την πολιτεία όσους εκπαιδευτικούς έχει ανάγκη ο νομός.

Αν δει κανείς τις τελευταίες προσλήψεις αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών θα παρατηρήσει ότι έγινε πρόσληψη στα Χανιά μονάχα ενός δασκάλου και μίας νηπιαγωγού. Τους επόμενους μήνες, οι ελλείψεις που υπάρχουν και όσες επιπλέον προστεθούν για διάφορους υπηρεσιακούς λόγους θα επιτείνουν την τραγική κατάσταση και θα δυσχεράνουν την ορθή λειτουργία των σχολικών τάξεων. Καμία λύση δεν φαίνεται να δίνει το υπουργείο παιδείας το οποιο παρακολουθεί τις εξελίξεις ενισχύοντας με τη στάση του την διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης προσλαμβάνοντας μέχρι σήμερα 6.975 αναπληρωτές έναντι 8.207 συνολικά την περυσινή χρονιά.

Με Συναδελφικούς Χαιρετισμούς και ευχές για τη νέα χρονιά

Αντώνης Τσαλαπάκης

Ο αντιπρόσωπος στη ΔΟΕ Ν. Χανίων