Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 82η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ Οκτώβριος 2013

Συναδέλφισες και συνάδελφοι

Η 82η Γ. Σ. της ΔΟΕ ήταν η πρώτη Γ.Σ. την οποια παρακολούθησα ως εκλεγμένος αντιπρόσωπος για πρώτη φορά με το ψηφοδέλτιο της ΕΚΕ Π.Ε. Η συνδικαλιστική ανηθικότητα και διαφθορά, το πλήρες ξεχαρβάλωμα του συνδικαλιστικού κινήματος (που οριοθετείται από την πολιτική συμπεριφορά της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ στα θέματα των ψηφοφοριών, των καθυστερήσεων, της υπεράσπισης των προνομίων τους, της μεθόδευσης να μην υπάρχουν αποφάσεις   και της επιλεκτικής επίκλησης των καταστατικών διατάξεων) φάνηκε τόσο καθαρά  που μένει να δει κανείς αν  μπορεί να την αντιμετωπίσει και με ποια μέσα. Συγκεκριμένα:
-          ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ λειτουργούσαν σαν μια ενιαία παράταξη. Τόσο σε επίπεδο προτάσεων, όσο και σε επίπεδο συνδικαλιστικής συμπεριφοράς (αλληλοϋπεράσπισης των προνομίων τους αλλά και θιγομένων προσώπων όπως  π.χ. Κόκκινος) μέσα στη Γ.Σ
-          Η συνέλευση άρχιζε πάντα μετά από 3-4 ώρες από την καθορισμένη ώρα έναρξής της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
-          Μόνιμη πρόθεση της πλειοψηφίας ήταν η μη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η μη λήψη αποφάσεων που θα δεσμεύουν τη ΔΟΕ. Αυτό υλοποιούνταν με την κατάθεση διαδικαστικών θεμάτων είτε από το προεδρείο, είτε από τον πρόεδρο της ΔΟΕ. Αμέσως μετά οι παρατάξεις της αριστεράς άρχιζαν ένα ατελείωτο κύκλο τοποθετήσεων που συνήθως κρατούσε ώρες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η αναγνώριση της Νίκαιας, η συναινετική διαδικασία εκλογής προεδρείου (για να μην καθυστερήσουμε με το στήσιμο κάλπης  όπως προβλέπει το καταστατικό!!!!) και η μεταφορά της ψηφοφορίας για τα οικονομικά πεπραγμένα στη τέλος της συνέλευσης. Συνολικά πάνω από 20 ώρες (ουσιαστικά μιάμιση μέρα) σπαταλήθηκε εκεί.
-           Πρωτοφανής ήταν η αποχώρηση ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ όταν το σώμα αποφάσισε να γίνει συζήτηση και ψηφοφορία των οικονομικών πεπραγμένων το βράδυ του Σαββάτου 20.30 με τη δικαιολογία ότι το πρόγραμμα εργασιών της Γ.Σ  όριζε λήξη εργασιών στις 20.30. Στην πραγματικότητα η αποχώρηση έγινε επειδή  η γραφειοκρατία δεν είχε πλειοψηφία . Στην ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε παραβρέθηκαν 276 σύνεδροι και καταγράφτηκαν οι απόντες ονομαστικά. Λόγω έλλειψης απαρτίας (απαιτούνταν 301) η ψηφοφορία επαναλήφτηκε την επόμενη μέρα.
-          Τις δύο επόμενες μέρες αν κι η ώρα λήξης των εργασιών ήταν η ίδια (20.30) οι εργασίες της Γ.Σ έληξαν στις 24.30, χωρίς βέβαια να παρθεί καμία απόφαση.
-          Οι μόνες αποφάσεις που πάρθηκαν ήταν η μείωση της συνδρομής στα 24 ευρώ και η αποδοχή από το σώμα της θέσης ότι ο κλάδος θέλει την αξιολόγηση με πλειοψηφία 296 υπέρ και 286 κατά.
-          Στη Γ.Σ επικράτησε ο κομματικός-πατριωτικός συνδικαλιστικός λόγος και αν και όλοι γνώριζαν τις αληθινές προθέσεις του άλλου συναινούσαν στο θέατρο του παραλόγου που παιζόταν όλες τις μέρες.
-          Φάνηκε πως δεν υπήρχε στρατηγική από τις παρατάξεις ούτε για το θέμα της διαμόρφωσης συσχετισμών κατάργησης της αυτοδυναμίας ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ ούτε για τη στοιχειώδη  σύγκλιση για την υπερψήφιση θέσεων από τη Γ.Σ. Οι μόνοι που δεν έπαιξαν τόσο  έντονα στο παιχνίδι αυτό ήταν οι ανεξάρτητοι αντιπρόσωποι και οι αντιπρόσωποι του ΠΑΜΕ.
-          Ουσιαστικά  το μοναδικό  μέλημα όλων των παρατάξεων ήταν η εξασφάλιση όσο γίνεται περισσοτέρων εδρών.  Ήταν τόσο φορτική η πίεση προς όσους ήταν ανεξάρτητοι που καταντούσε αηδιαστικός ο τρόπος που προσπαθούσαν να πείσουν τους ανεξάρτητους αντιπροσώπους να τους ψηφίσουμε.
-          Στο συνέδριο, και με στόχο την άρση της αυτοδυναμίας των μνημονιακών φιλοκυβερνητικών παρατάξεων, διαμορφώθηκε ένα κίνημα ανεξάρτητων αντιπροσώπων, το οποίο εκφράστηκε με ψηφοδέλτιο. Στο κίνημα αυτό έπρεπε να μετέχουν περίπου 45 ανεξάρτητοι αντιπρόσωποι.
Δε μετείχαν όμως όλοι και δεν ψήφισαν το ψηφοδέλτιο αυτό γιατί (όπως τουλάχιστον μας είπαν), μη γνωρίζοντας τη διαμόρφωση του από πριν , είχαν  αρκετοί δεσμευτεί από τα σχήματά τους  να ψηφίσουν είτε ΕΡΑ είτε Παρεμβάσεις.
-          Το κίνημα αυτό, που μορφοποιήθηκε στη Γ.Σ, κάλεσε όλες τις παρατάξεις του αντικυβερνητικού τόξου σε συζήτηση για κοινή κάθοδο και διαμόρφωση κοινές θέσεις στο συνέδριο , πράγμα που ήταν εφικτό. Στη συνάντηση αυτή οι ανεξάρτητοι παρουσίασαν μια ολοκληρωμένη και υλοποιήσιμη  στρατηγική που έπαιρνε την πλειοψηφία των 6 εδρών από ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ και  προωθούσε ένα πλαίσιο κοινών θέσεων, στις οποίες σχεδόν όλοι συμφωνούσαν. Στη συνάντηση αυτή ήρθαν οι Παρεμβάσεις, η ΕΡΑ, οι ανεξάρτητοι και τα δυο μικρά σχήματα που κατέβασαν τελικά ψηφοδέλτια. Δεν ήρθε, όπως αναμενόταν το ΠΑΜΕ. Δυστυχώς  δεν συμφώνησαν σε καμιά πρότασή μας. Έτσι στη Γ.Σ δεν ψηφίστηκε ούτε διεκδικητικό πλαίσιο, ούτε πρόγραμμα δράσης, αφού αν και οι περισσότεροι είχαν την ίδια αγωνιστική πρόταση (5μερη απεργία) η πρόταση δεν ψηφίστηκε επειδή η κάθε πρόταση , που είχε διαφορετικό πολιτικό σκεπτικό, κατέβηκε χωριστά.


Τι έκανε η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ στη Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ
Συναδέλφισες και συνάδελφοι

Αρχικά θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι αντίθετα με άλλους αντιπροσώπους εμείς ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΜΑΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ…

Η Κίνησή μας, η πλέον οργανωμένη από τα πραγματικά ανεξάρτητα σχήματα, προσπάθησε να συγκεντρώσει τους πραγματικά ανεξάρτητους αντιπροσώπους.
Έγινα πάρα πολλές συσκέψεις μετά το τέλος των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης. Η συμπαγής ομάδα της Κίνησή μας ήταν η δύναμη που χρειαζόταν για να ενεργοποιήσει τα πραγματικά ανεξάρτητα σχήματα και να τους δώσει τη δυναμική της συνένωσης.
Όπως προανέφερα έγινε προσπάθεια συνεργασίας με όλες τις παρατάξεις του αντικυβερνητικού τόξου, αλλά δεν καρποφόρησε. Έτσι, αποφασίσαμε στην αυτόνομη κάθοδο με ένα κείμενο, που θα μου επιτρέψετε να το διαβάσω και με αυτό να κλείσω την τοποθέτησή μου:

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου ο Κλάδος μας δέχεται την πιο σκληρή, αντιδραστική και άδικη επίθεση από τη σύμπραξη της εσωτερικής και εξωτερικής Τρόικας. Τα θέματα είναι πολλά και ακανθώδη, όπως:

  • Η μνημονιακή, ποσοτική και τιμωρητική αξιολόγηση που μοναδικό σκοπό έχει να διαμορφώσει έναν χειραγωγούμενο και φτωχό δάσκαλο.
  • Το νέο πειθαρχικό δίκαιο που καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας και επιφέρει κλίμα φόβου και τρομοκρατίας στους συναδέλφους.
  • Οι καταργήσεις οργανικών θέσεων, οι υποχρεωτικές μετακινήσεις και οι εκατοντάδες χαμένες θέσεις εργασίας.
  • Η αύξηση του διδακτικού ωραρίου και η δραστική μείωση των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
  • Η συνεχόμενη καθίζηση των μισθών μας και η δυσκολία διαβίωσης ειδικά των νέων συναδέλφων που εργάζονται σε άλλες περιοχές από τον τόπο κατοικίας.
  • Η συνεχόμενη υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Η βάρβαρη και ανάλγητη πολιτική που έχει επιλέξει το Υπουργείο Παιδείας και η τρικομματική κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπιστεί γενικότερα μόνο με ΑΦΥΠΝΙΣΗ, ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και ειδικότερα σε ότι μας αφορά ως κλάδο με αλλαγή πλεύσης της ΔΟΕ. Αγωνιζόμαστε για ένα μαζικό, κοινωνικό, ενωτικό μέτωπο αγώνα που θα προασπίζεται και θα διεκδικεί τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι παρακάτω ανεξάρτητες και ενωτικές κινήσεις:
  1. Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Συλλόγου Ηρακλείου Δ. Θεοτοκόπουλος
  2. Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Συλλόγου Πάτρας
  3. Εκκίνηση Εκπαιδευτικών Συλλόγου Λάρισας
  4. Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Συλλόγου Ρεθύμνου
  5. Αντίλογος «Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Συλλόγου Φωκίδας»
  6. Ανεξάρτητος Συνδυασμός Εκπαιδευτικών Π.Ε. Συλλόγου Εορδαίας
  7. Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Συλλόγου Αγρινίου-Θέρμου
  8. Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Συλλόγου Χανίων
  9. Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Συλλόγου Μεσολογγίου
  10. Ανεξάρτητη Εκπροσώπηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Χαλκιδικής
  11. Ανεξάρτητη Κίνηση Π.Ε. Συλλόγου Φθιώτιδας
  12. Ελεύθερο Ψηφοδέλτιο Συλλόγου Σητείας
  13. Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Συλλόγου Μεσσαράς «Φαιστός»
  14. Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καστοριάς

Αφού συζητήσαμε συμφωνήσαμε στα παρακάτω:
  • Επιδιώκουμε την ΕΝΟΤΗΤΑ στον Κλάδο μας απέναντι στα κοινά προβλήματα.
  • Αγωνιζόμαστε για την απαλλαγή από τις πολιτικές που οδηγούν στη διάλυση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και την εξόντωση του Εκπαιδευτικού.
  • Αποζητούμε την απαλλαγή του κλάδου από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που είναι δέσμιες πολιτικών συμφερόντων προκειμένου να αλλάξει πλεύση η ΔΟΕ, να πράττει και να φέρεται αδέσμευτα και αγωνιστικά ενάντια στις μεθοδεύσεις των κυβερνητικών επιλογών.
  • Προσδοκούμε την κατάργηση της μονιμότητας των συνδικαλιστών με θητείες και την κατάργηση των συνδικαλιστικών προνομίων, δηλαδή της παθογένειας της υπάρχουσας συνδικαλιστικής πραγματικότητας.
  • Καταδικάζουμε την ξενοφοβία, το ρατσισμό και κάθε μορφή βίας και προασπίζουμε ένα δημοκρατικό σχολείο χωρίς φραγμούς.
  • Επιδιώκουμε αλλαγές ώστε η βάση να κληθεί να αναλάβει αποφασιστικό ρόλο σε όλα τα ζητήματα. Αυτό θα σημάνει άμεσα τη μετατροπή του συναδέλφου από απλό θεατή σε συνδιαμορφωτή των εξελίξεων. Ο ρόλος της προσωπικής ευθύνης θα συμβάλλει σταδιακά στην αφύπνιση και στη συνειδητοποίηση της θέσης μας μέσα στην κοινωνία.
  • Πιστεύουμε στην αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος και στη μη χειραγώγησή του απ’ τους κομματικούς φορείς.

Επίσης συμφωνούμε με βάση την παραπάνω προγραμματική συμφωνία να κατέλθουμε στις εκλογές της ΔΟΕ με κοινά αποδεκτή ονομασία του ψηφοδελτίου:
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΕΚ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.
Συναφέλφισες και συνάδελφοι

Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, πολλοί γέλασαν, αλλά οι περισσότεροι πίστεψαν ότι σ΄ αυτή τη συνδικαλιστική έρημο που βιώνουμε σήμερα, μπορεί να ν ανθίσουν λουλούδια…

Εμείς πιστεύουμε σ΄ αυτό και με τη δική σας στήριξη, με τη δική σας δύναμη, με το δικό σας όραμα συνεχίζουμε να υπάρχουμε, να διεκδικούμε, να παλεύουμε.
Πάντα ενωτικά, έξω από κόμματα και πρακτικές του παρελθόντος. Τα πρώτα δείγματα γραφής τα βλέπετε ήδη…

Σας ευχαριστούμε από καρδιά…