Νομοθεσία κ' Στάσεις Εργασίας

Θέμα : Τι προβλέπεται για τις στάσεις εργασίας;
Σάλος προκλήθηκε και στα Χανιά αυτές τις μέρες για τον ορθό τρόπος λειτουργίας των σχολικών μονάδων κατά τις προγραμματισμένες στάσεις εργασίας της ΔΟΕ και του τοπικού συλλόγου. Σοβαρό είναι το νομοθετικό κενό που υπάρχει για το ζήτημα της αντιμετώπισης των μαθητών εκπαιδευτικών οι οποίοι πρόκειται ή πραγματοποιούν στάση εργασίας. Ο νόμος 1566/1985, δεν προβλέπει την θεσμοθετημένη ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας, ούτε ποτέ έχει προταθεί από την Δ.Ο.Ε μέχρι σήμερα. 
Εάν η στάση εργασίας είναι στην αρχή ή στο τέλος του προγράμματος και εφόσον δεν απεργούν όλοι οι συνάδελφοι της σχολικής μονάδας, τότε οφείλουν να λειτουργήσουν ως "προσωπικό ασφαλείας". Κανένας συνάδελφος δεν είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει γονείς από την προηγούμενη μέρα, άσχετα εάν το κάνουμε για να μην ταλαιπωρήσουμε τους γονείς.

Tο γραφείο ενημερώνεται από τον διευθυντή του σχολείου εφόσον δεν απεργεί ή από τον αντικαταστάτη του εφόσον απεργεί διαφορετικά, σε περίπτωση απεργούν όλοι τότε όποτε εργάζεται ξανά ο διευθυντής ( δηλ την επόμενη μέρα)




Βάση την κείμενη νομοθεσία που διέπει το συνδικαλιστικό κίνημα (Ν.1264/82 , Ν.1915/1990 (Φ.Ε.Κ 186 τ.Α) και  Ν.2224/94) και με μόνο σκοπό τον εκδημοκρατισμό του κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων ισχύουν τα παρακάτω:

                                                               
                                                             Άρθρο 19 (Ν.1264/82)

Δικαίωμα Απεργίας

1. Η απεργία αποτελεί δικαίωμα των εργαζομένων που ασκείται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ως μέσο για τη διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών, εργασιακών, συνδικαλιστικών και ασφαλιστικών συμφερόντων των εργαζομένων και ως εκδήλωση αλληλεγγύης για τους αυτούς σκοπούς.

                                                           Άρθρο 20(Ν.1264/82)

Κήρυξη Απεργίας 

1. Η απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κηρύσσεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Για ολιγόωρες στάσεις εφόσον δεν πραγματοποιούνται την ίδια μέρα ή μέσα στην ίδια εβδομάδα αρκεί απόφαση του διοικητικού συμβουλίου εκτός αν το καταστατικό ορίζει διαφορετικά. Η απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης κηρύσσεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, εκτός αν το καταστατικό ορίζει διαφορετικά.

                                                         Άρθρον 21 (Ν.2224/94)

Προσωπικό Ασφαλείας

1.Η συνδικαλιστική οργάνωση η οποία κηρύσσει απεργία φροντίζει κατά τη διάρκεια της απεργίας να υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της επιχείρησης και την πρόληψη καταστροφών ή ατυχημάτων. 3. Το διατιθέμενο προσωπικό των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου αυτού παρέχει τις υπηρεσίες του κάτω από τις οδηγίες του εργοδότη, προς εκπλήρωση των σκοπών για τους οποίους διατίθεται. 5. Για τις επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας πέραν του προσωπικού της παρ. 2 με την ίδια συμφωνία είναι δυνατόν να καθορίζονται οι συγκεκριμένες ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, τις οποίες πρέπει να καλύπτει η επιχείρηση σε περίπτωση απεργίας και οι συνέπειες για την παραβίαση της συμφωνίας. Κριτήρια για τα θέματα αυτά αποτελούν το είδος και η κοινωνική κρισιμότητα των υπηρεσιών και αγαθών, που παρέχει η επιχείρηση και η ανάγκη διασφάλισης της άσκησης του δικαιώματος της απεργίας. 7. Η συμφωνία καταρτίζεται το αργότερο έως τις 25 Νοεμβρίου κάθε ημερολογιακού έτους και κατατίθεται στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την υπογραφή της. Η συμφωνία αυτή ισχύει ολόκληρο το ημερολογιακό έτος που ακολουθεί.
(Διάταξη η οποία μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου 30/3/2014 ισχύει για τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας καθώς τα υπάγει στο Υπουργείο Εργασίας)


Ως μέλη των συλλογικών μας οργάνων συμμετέχουμε ενεργά σε αυτά και συναποφασίζουμε τις δράσεις και τις κινητοποιήσεις μας. Επομένως η συλλογική στάση διαμορφώνεται από την προσωπική μας τοποθέτηση και φυσικά η οποιαδήποτε κινητοποίηση γίνεται για την επίτευξη συλλογικών στόχων. Η συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις οδηγούν γρηγορότερα στην επίτευξη των συλλογικών αυτών στόχων επομένως είναι κομβικής σημασίας η προσωπική μας στάση η οποία πρέπει να καθορίζεται συνειδητά. Λανθασμένα χρησιμοποιείται η άποψη ότι αν δεν απεργήσουμε όλοι δεν χρειάζεται να απεργήσουμε καθόλου... Η απεργία είναι προσωπική επιλογή και είναι λάθος οι συνάδελφοι να κατευθύνονται σε αυτές δεχόμενοι πιέσεις καθώς αυτό λειτουργεί απαξιωτικά για κινητοποιήσεις στο μέλλον.

Προσωπικό ασφαλείας ορίζεται για να διαφυλαχτούν οι εγκαταστάσεις μιας εταιρίας και να προφυλαχτεί η επιχείρηση από τυχόν καταστροφές από τους απεργούς ή καταστροφή λόγω αστοχίας στην λειτουργία των μηχανημάτων της επιχείρησης. Όταν μιλάμε για π
ροσωπικό ασφαλείας σε δημοτικό σχολείο θεωρούμε τους συναδέλφους οι οποίοι δεν απεργούν και οφείλουν να παραμείνουν στο χώρο του σχολείου μέχρι το πέρας του εργασιακού τους ωραρίου, δηλαδή 8πμ έως 2μμ. Οι συνάδελφοι οι οποίοι έχουν προγραμματίσει να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του συλλόγου ή της Ομοσπονδίας δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως προσωπικό ασφαλείας.