Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Σίτιση, Ολοήμερο και Σύλλογος Διδασκόντων

Οι σχολικοί σύμβουλοι προ των ευθυνών τους...
Ανάστατη η εκπαιδευτική κοινότητα ορισμένων σχολικών περιφερειών στο νομό Χανίων επιζητά λύση για το μείζον θέμα των ωρών σίτισης στο Ολοήμερο Τμήμα. Κάποιοι σχολικοί σύμβουλοι από άγνοια συνεχίζουν να πιέζουν τους εκπαιδευτικούς ότι η μόνη οδός είναι αυτή που προτείνεται από τη μεριά του υπουργείου παιδείας.
Η απάντηση είναι προφανής και αποκρύπτεται από κάποιους σχολικούς συμβούλους. Το καθηκοντολόγιό τους ορίζεται από τις διατάξεις της ΥΑ 1340/2002 αλλά και την απόφαση Φ.353.1/324/105657/Δ1 που τροποποιεί εδάφια της παραπάνω ΥΑ. Έτσι, η περίπτωση στ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 10 της με αριθμ. Φ.353.1/324/105657/Δ1 (ΦΕΚ 1340/2002 τ.Β΄) υπουργικής απόφασης, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«στ.α. Το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα (Ε.Ω.Π.) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση συντάσσεται το πρώτο δεκαήμερο του μηνός Σεπτεμβρίου από τον Διευθυντή του σχολείου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων.
Ο Σχολικός Σύμβουλος, αφού το εγκρίνει, επιστρέφει ένα εγκεκριμένο αντίγραφο στο σχολείο και ένα αποστέλλεται για ενημέρωση στον αρμόδιο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το Ε.Ω.Π. ελέγχεται και εγκρίνεται ως προς την πλήρη κάλυψη του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών από τον οικείο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στην περίπτωση που υπάρχουν δυσκολίες στη σύνταξη του Ε.Ω.Π., ο Σχολικός Σύμβουλος δίνει τις απαραίτητες κατευθύνσεις και οδηγίες για τη διαμόρφωση του, οι οποίες και εφαρμόζονται από τον Σύλλογο των διδασκόντων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε σχολικής μονάδας.


Επίσης, η γνωμοδότηση της Νομικής Συμβούλου της Δ.Ο.Ε. κ. Τσίπρα (ΑΠ 831/23-9-2016), σχετικά με το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών μας παραπέμπει στον Ν.1566/85 τον οποίο δεν μπορεί να καταρρίψει οποιαδήποτε ΥΑ αλλά μόνο άλλος νόμος.


«Σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 13 του ν.1566/1985, όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών, που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, τήρηση βιβλίων του σχολείου και εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο στις εργάσιμες μέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου, που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από τις έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα
«Όπως, δε, γίνεται δεκτό από την νομολογία, ώρες διδασκαλίας είναι αυτές, που παρέχονται εντός της τάξης (συμπεριλαμβανομένων και των διαλλειμάτων) και δεν μπορεί να υπερβεί κατά περίπτωση τις οριζόμενες από την παράγραφο 7α του άρθρου 13 του ν.1566/1985 ώρες διδασκαλίας…».

Όσα σχολεία έχουν πάνω από ένα ολοήμερο τμήμα προς λειτουργία οφείλουν να έχουν και αντίστοιχα τμήματα σίτισης. Οι μαθητές σιτίζονται στον ίδιο χώρο όπου πραγματοποιείται στη συνέχεια η μελέτη και το μάθημα ειδικότητας. Αν αναγνωρίζουμε ότι ένας δάσκαλος είναι υπεύθυνος σε μία αίθουσα για μελέτη, πώς μπορούμε να δεχτούμε ότι ο ίδιος δάσκαλος δεν θα είναι υπεύθυνος στο ίδιο τμήμα την ώρα της σίτισης; Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Αυτή μπορεί να είναι η στάση του Υπουργείου Παιδείας και όσων θεωρούν ότι υπάρχει λογική στο νομοθετικό πλαίσιο που αυτή τη στιγμή στηρίζεται η σίτιση στο Ολοήμερο Σχολείο. 
 
Επιπροσθέτως, με το υπάρχον νομικό πλαίσιο, σε κάθε μαθητή αντιστοιχεί 1,5τμ. Η σίτιση δεν δύναται να πραγματοποιηθεί σε μία μόνο αίθουσα τουλάχιστον στον μεγαλύτερο αριθμό σχολικών μονάδων του νομού μας. Οι περισσότερες αίθουσες διδασκαλίας κυμαίνονται από 24τμ έως 30τμ. Στην καλύτερη περίπτωση, με το γράμμα του νόμου, μπορούμε να σιτίσουμε λίγο πάνω από 20 μαθητές. Καταχρηστικά τόσα χρόνια δεχόμαστε οι μαθητές των ολοήμερων τμημάτων να συνυπάρχουν σε τόσο μικρές αίθουσες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα το δεχόμαστε εσαεί.

Ο κάθε σύλλογος διδασκόντων ο οποίος αντιμετωπίζει αντίστοιχο πρόβλημα οφείλει να καταγράψει με πρακτικό του τους λόγους για τους οποίους η σίτιση των μαθητών έχει ανατεθεί σε 2 ή και 3 εκπαιδευτικούς. Η ευθύνη της ασφάλειας των μαθητών είναι αποκλειστική δουλεία του συλλόγου διδασκόντων, το ανώτατο όργανο εξουσιοδοτημένο από το νόμο να παίρνει αποφάσεις, μέσα σε μια σχολική μονάδα. Οι σχολικοί σύμβουλοι οφείλουν να συνεξετάσουν τα πρακτικά των συλλόγων διδασκόντων και να πάρουν το βάρος της ευθύνης σε περίπτωση ατυχήματος.

Όσον αφορά το εάν η ώρα της σίτισης θεωρείται διδακτική. Φυσικά και μόνο ως τέτοια μπορεί να θεωρηθεί. Η φύλαξη ως έννοια δεν υπάρχει νομικά και δεν την αποδεχόμαστε.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Μαυρογεννάκης Γεώργος
Ειδικός Γραμματέας ΣΕΠΕ Ν. Χανίων
Τσαλαπάκης Αντώνης
Αν/της αιρετός ΑΠΥΣΠΕ