Αναπλήρωση σε Απεργία

Για την αναπλήρωση των εκπαιδευτικών που απουσιάζουν, από τις σχολικές μονάδες είτε σε ημέρα απεργίας είτε σε στάση εργασίας, ο νομοθέτης ορίζει ότι:

1) Απεργία
Όλες οι αρμοδιότητες του συλλόγου διδασκόντων καθορίζονται ξεκάθαρα από τον Ν1566/85 άρθρο 11 παρ ΣΤ (Σύλλογοι διδασκόντων), το ΠΔ 201/98 άρθρο 13 (Συνεδριάσεις συλλόγου διδασκόντων ) και την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1340/16-10-02) άρθρο 39 (Καθήκοντα και αρμοδιότητες του Συλλόγου των Διδασκόντων) παρ.Δ΄ Ειδικές αρμοδιότητες του Συλλόγου Διδασκόντων Δημοτικής Εκπαίδευσης, όπου και αποτυπώνεται ξεκάθαρα ο καθοριστικός ρόλος του συλλόγου διδασκόντων στη λήψη απόφασης για την κάλυψη των έκτακτων κενών. Συγκεκριμένα η ΥΑ στην παρ.Δ΄ 4 αναφέρει ότι, ο σύλλογος διδασκόντων <<αποφασίζει από την αρχή της σχολικής χρονιάς τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αναπλήρωση εκπαιδευτικών που ενδέχεται να λείψουν για μικρό χρονικό διάστημα>>.

2) Στάση εργασίας
Σοβαρό είναι το νομοθετικό κενό που υπάρχει για το ζήτημα της αντιμετώπισης των μαθητών των εκπαιδευτικών οι οποίοι πραγματοποιούν στάση εργασίας. Ο Ν 1566/85, δεν προβλέπει την θεσμοθετημένη ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας, ούτε ποτέ έχει προταθεί από την Δ.Ο.Ε μέχρι σήμερα. Εάν η στάση εργασίας είναι στην αρχή ή στο τέλος του προγράμματος και εφόσον δεν απεργούν όλοι οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας, τότε όσοι παραμένουν οφείλουν να λειτουργήσουν ως "προσωπικό ασφαλείας".
Βάση την κείμενη νομοθεσία που διέπει το συνδικαλιστικό κίνημα (Ν.1264/82, Ν.1915/1990 (Φ.Ε.Κ 186 τ.Α) και Ν.2224/94) έχοντας ως μόνο σκοπό τον εκδημοκρατισμό του κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων ισχύουν τα παρακάτω:

Άρθρο 21 Ν.2224/94 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
1. Η συνδικαλιστική οργάνωση η οποία κηρύσσει απεργία φροντίζει κατά τη διάρκεια της απεργίας να υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της επιχείρησης και την πρόληψη καταστροφών ή ατυχημάτων. 3. Το διατιθέμενο προσωπικό των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου αυτού παρέχει τις υπηρεσίες του κάτω από τις οδηγίες του εργοδότη, προς εκπλήρωση των σκοπών για τους οποίους διατίθεται. 5. Για τις επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας πέραν του προσωπικού της παρ. 2 με την ίδια συμφωνία είναι δυνατόν να καθορίζονται οι συγκεκριμένες ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, τις οποίες πρέπει να καλύπτει η επιχείρηση σε περίπτωση απεργίας και οι συνέπειες για την παραβίαση της συμφωνίας. Κριτήρια για τα θέματα αυτά αποτελούν το είδος και η κοινωνική κρισιμότητα των υπηρεσιών και αγαθών, που παρέχει η επιχείρηση και η ανάγκη διασφάλισης της άσκησης του δικαιώματος της απεργίας. 7. Η συμφωνία καταρτίζεται το αργότερο έως τις 25 Νοεμβρίου κάθε ημερολογιακού έτους και κατατίθεται στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την υπογραφή της. Η συμφωνία αυτή ισχύει ολόκληρο το ημερολογιακό έτος που ακολουθεί. 
(Διάταξη η οποία μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου 30/3/2014 ισχύει για τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας καθώς τα υπάγει στο Υπουργείο Εργασίας)

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω...
Προσωπικό ασφαλείας ορίζεται για να διαφυλαχτούν οι εγκαταστάσεις μιας εταιρίας και να προφυλαχτεί η επιχείρηση από τυχόν καταστροφές από τους απεργούς ή καταστροφή λόγω αστοχίας στην λειτουργία των μηχανημάτων της επιχείρησης. Όταν μιλάμε για προσωπικό ασφαλείας σε δημόσιες σχολικές μονάδες θεωρούμε τους συναδέλφους οι οποίοι δεν απέχουν από την εργασία τους και οφείλουν να παραμείνουν στο χώρο του σχολείου μέχρι το πέρας του εργασιακού τους ωραρίου, δηλαδή 8πμ έως 2μμ. Οι συνάδελφοι οι οποίοι έχουν προγραμματίσει να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του συλλόγου ή της Ομοσπονδίας δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως προσωπικό ασφαλείας.

Σε περίπτωση απεργίας ή απουσίας εκπ/κων ή ειδικοτήτων εφαρμόζεται η απόφαση του συλλόγου διδασκόντων για προσωρινή απουσία εκπαιδευτικού. Κανένας συνάδελφος δεν είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τους γονείς από την προηγούμενη μέρα, άσχετα εάν το κάνουμε για να μην τους ταλαιπωρήσουμε καθώς << Η απεργία αποτελεί δικαίωμα των εργαζομένων...>> (Άρθρο 19 Ν.1264/82 Δικαίωμα Απεργίας).

Ο δ/ντης της σχολικής μονάδας μπορεί να αναθέσει στους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με την παρ.8 Άρθρο 29 ΥΑ 1340/2002 << Φροντίζει να καλύπτονται οι διδακτικές ώρες σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικών, τροποποιώντας το ημερήσιο πρόγραμμα διδασκαλίας ή αναθέτοντας την κάλυψη του κενού σε διαθέσιμο εκπαιδευτικό.>>, διδακτικό ωράριο εφόσον εκείνοι δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους εβδομαδιαίο διδακτικό ωράριο.