Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

2o Ενημερώτικο Φεβρουαρίου

Θέμα: «Αντιπαιδαγωγικές οι μετακινήσεις συναδέλφων από σχολεία που πλεονάζουν ώρες»


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Για δεύτερη φορά το ΠΥΣΠΕ Χανίων αποφάσιζει, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, την μετακίνηση εκπαιδευτικού από ολοήμερο τμήμα στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ.
Δυστυχώς τα διορισμένα μέλη του ΠΥΣΠΕ συναίνεσαν στην υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού μέσα στη σχολική χρονιά, θέτοντας υπό αίρεση την οργανική θέση των συναδέλφων μας.

Το ιστορικό της υπόθεσης
Στην αρχή της περασμένης εβδομάδας ο Δντης Εκπαιδευσης Χανίων ζήτησε από την διευθύντρια του 1ου δημοτικού σχολείου Μουρνιών να αποφασίσει συγκαλώντας το σύλλογο του σχολείου ποιος εκπαιδευτικός θα αποχωρήσει οικειοθελώς, καθώς πλεονάζουν 24 ώρες στη σχολική μονάδα. Ο σύλλογος διδασκόντων αφού συγκλήθηκε αποφάσισε ομόφωνα ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν πλεονάζει καθώς οι συνάδελφοι με πλεονάζων ώρες πραγματοποιούσαν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας.
Ο Δντης Εκπαιδευσης απόφάσισε να συγκαλέσει το ΠΥΣΠΕ την Παρασκευη 21 Φεβρουαρίου για το ζήτημα αυτό. Μέσα στο υπηρεσιακό συμβούλιο με ψήφο 3 προς 2 (καταψήφισαν οι αιρετοί) ο εκπαιδευτικός με την μικρότερη υπηρεσία στη σχολική μονάδα μετακινήθηκε.

Ερωτήματα που προκύπτουν
1)Το πρώτο ζήτημα είναι αν ο Διευθυντής Εκπαίδευσης είναι ηθικό να ανακοινώνει τη μετακίνηση εκπαιδευτικού, πριν τη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ (όπως μας ενημερώνει η αιρετή του ΠΥΣΠΕ Χανίων), εκτός κι αν η διαδικασία αυτή θεωρείται τυπική για τη διοίκηση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευση Χανίων.
2)Δεύτερο ζήτημα πώς αποδέχθηκαν τα υπόλοιπα μέλη του ΠΥΣΠΕ (πλην των αιρετών) μία τέτοια αντιπαιδαγωγική απόφαση;
3)Τρίτο ζήτημα που προκύπτει σχετικά με το πρόγραμμα της σχολικής μονάδας είναι ο λόγος που το πρόγραμμα δεν είχε υπογραφεί όλο αυτό το διάστημα από την σχολική σύμβουλο ολιγωρώντας εις βάρος της διεύθυνσης του σχολείου αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας του.

Οι συνάδελφοι δεν είναι απλοί αριθμοί. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να διαχειρίζεται το εκπαιδευτικό προσωπικό κατά το δοκούν. Επειδή το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς του Νομού μας (σε λίγο θα μας μετακινούν από την οργανική μας δίχως καμία αιτιολογία) θα θέσω το ζήτημα στο ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων για να παρέμβει.
Οι εποχές είναι τέτοιες που μπροστά στο σάρωμα των εργασιακών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων από τις πολιτικές που εφαρμόζονται, δεν μπορούμε να εκχωρούμε τα δικαιώματά μας σε κανέναν. Ό,τι έχουμε κατακτήσει με αγώνες δεν το χαρίζουμε. Το ολοήμερο σχολείο είναι αναγκαίο να λειτουργεί με υπεύθυνο ολοημέρου δάσκαλο και όχι εκ περιτροπής με βάση το πρόγραμμα της σχολικής μονάδας (κάτι που δεν προβλέπεται έτσι κι αλλιώς από τη σχετική νομοθεσία).

Με Συναδελφικούς Χαιρετισμούς

                                   Αντώνης Τσαλαπάκης

                                                      Ο αντιπρόσωπος στη ΔΟΕ Ν. Χανίων