Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

1o Eνημερωτικό Δεκεμβρίου

Θέμα : Τι κρύβει το Myschool;

Το υπουργείο παιδείας με σχετική του εγκύκλιο στις 12-11-2013 σε μια προσπάθειά του για μηχανογράφηση της εκπαίδευσης ομαδοποίησε όλα τα συστήματα καταγραφής σε όλα τα σχολεία της χώρας.
Μια τέτοια βάση δεδομένων προϋποθέτει ότι θα λειτουργεί στα χέρια ενός έμπειρου και καλά καταρτισμένου ατόμου λόγω των αυξημένων απαιτήσεων της. Έτσι,οι Προϊστάμενοι των νηπιαγωγείων και οι Διευθυντές των δημοτικών σχολείων χρίζονται αυτομάτως διαχειρίστές της βάσης δεδομένων αυτής, αφού το υπουργείο με οδηγία του απαγόρευσε την κάλυψη ωραρίου εκπαιδευτικού για γραμματιακή υποστήριξη.
Συγχωνεύοντας τα διάφορα προγράμματα μηχανοργάνωση που λειτουργούν μέχρι σήμερα (π.χ servuy, eschool, alfavita, έπαφος κ.α.) καλείται ο διευθυντής ως απουσιολόγος όλης της σχολίκής μονάδας να ελέγχει τις παρουσίες των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών.
Πρώτη φορά είναι απαραίτητη η καταγραφή τόσου μεγάλου αριθμού προσωπικών δεδομένων, όπως το ΑΜΚΑ των μαθητών, το επίπεδο σπουδών των γονέων καθώς και η επαγγελματική τους κατάσταση, χωρίς εμφανές αποτέλεσμα.
Όταν η καταγραφεί των δεδομένων της σχολικής μονάδας στο πληροφοριακό σύστημα του Myschool ολοκληρωθεί, στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα κάθε εκπαιδευτικού υπάρχει και η μέρα Σάββατο, πεδίο το οποιο δεν υπήρχε μέχρι πρότινος στο survey στην αντίστοιχη καρτέλα.
Σε όλο αυτό αν προσθέσουμε και την υποχρεωτική τήρηση του βιβλίου σχολικής ζωής τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το δημόσιο σχολείο, θα πάψει να εξελίσσεται καθώς επιδιώκεται να ελεγχθεί η ευελιξία του αλλά και η δυνατότητα δημιουργικής πρωτοβουλίας.


Ως εκλεγμένος αντιπρόσωπος της ΔΟΕ Χανίων:
1.Πιστεύω ότι το ΔΣ του συλλόγου θα πρέπει να εκδόσει ανακοίνωση προς το ΔΣ της ΔΟΕ καθώς η προσφατή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας μας δεν είχε εντάξει όλα τα πεδία που προσβάλλουν αλλά και προϊδεάζουν για αλλάγες στο εκπαιδευτικό συστημα της χώρας στο μέλλον.
2.Τα μέλη του προεδρείου της ΔΟΕ θα πρέπει να ζητήσουν άμεσα να συναντήθούν με τον Υπουργό Παιδείας καθώς ο δοκιμαστικός χρόνος λειτουργίας του Myschool φτάνει στο τέλος του άρα και το περιθώριο διορθώσεων και προτάσεων βελτίωσης.






Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Αν το Myschool θα βοηθήσει τη μηχανοργάνωση της σχολικής μονάδας θα το δείξει ο χρόνος. Τα όσα όμως το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να περάσει μέσα από τέτοιου είδους προγράμματα και διαδικασίες είναι τραγικά. Η φετινή χρονία μας επιφυλάσσει πολλές εξελίξεις και αλλάγες γι αυτό και απαιτείται να είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους αντίδραση σε διαδικασίες υποβάθμισης της παιδείας της χώρας.




Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Αντώνης Τσαλαπάκης

Ο αντιπρόσωπος στη ΔΟΕ Ν. Χανίων