Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Αναδρομικά δώρων και επιδομάτων αδείας


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
σχετικά με τη διεκδίκηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας η νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ κ. Παναγοπούλου Μαργαρίτα γνωμοδότησε εκ νέου ενόψει της δίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας την 1 Φεβρουαρίου και επισημαίνει ότι:

Η αντισυνταγματικότητα της καταργήσεως των επιδομάτων αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τον ευρύτερο τομέα του δημοσίου. Κρίθηκε ότι δεν είναι συνταγματικώς ανεκτό με δεδομένη την έλλειψη πλήρους και επαρκούς αιτιολογίας (τόσο των προπαρασκευαστικών εργασιών του ν.4093/2012, όσο και του εγκριθέντως με το ν. 4046/2012 Μνημονίου συνεννόησης) αναφορικά με τη θέσπιση της επίμαχης καταργήσεως από τον κοινό νομοθέτη.

Ενόψει πλέον του διατακτικού και του σκεπτικού των αποφάσεων του Στ τμήματος του ΣτΕ μπορούν πλέον όσοι υπηρετούν στο δημόσιο να προβούν σε άσκηση αντίστοιχων αγωγών για δικαστική διεκδίκηση των επιδομάτων εορτών και αδείας.

Η κήρυξη των διατάξεων οποιουδήποτε νόμου ως αντισυνταγματικών είναι καταρχήν αναδρομική, ανατρέχει στον χρόνο που άρχισαν να ισχύουν οι επίμαχες διατάξεις. Τούτο σημαίνει ότι η κήρυξη ως αντισυνταγματικής της περ1 της υποπ.Γ1 του ν.4093/2012 ανατρέχει στην 1.1.2013 όπου άρχισε να ισχύει αυτή.

Πρέπει να παρατηρηθεί ότι το ΣτΕ ήδη από το 2014 και ακολούθως το 2015 έκανε χρήση μιας εξαιρετικής δικονομικής δυνατότητας που του έχει παρασχεθεί από ένα νόμο του 2014 και έκρινε ότι η απαγγελόμενη αντισυνταγματικότητα των ελεγχόμενων διατάξεων του νόμου δεν θα έχει αναδρομική ισχύει, αλλά θα επέλθει από τον χρόνο δημοσιεύσεως της οικείας αποφάσεως της Ολομελείας του. Τούτο σημαίνει ότι όσοι είχαν ασκήσει αγωγές ή άλλα ένδικα βοηθήματα μέχρι την δημοσίευση της αποφάσεως του ΣτΕ, μπορούσαν να επικαλεστούν την κηρυχθείσα αντισυνταγματικότητα και να διεκδικήσουν τις οικέιες αξιώσεις τους για το χρονικό διάστημα πριν της αποφάσεως του ΣτΕ (αναδρομικά), ενώ αντίθετα όσοι ασκούσαν αγωγές μετά της αποφάσεως του ΣτΕ απαγορευόταν να επικαλεστούν την αντισυνταγματικότητα των οικείων διατάξεων, εγείροντας αξιώσεις για το χρονικό διάστημα πριν τη δημοσιευσή της.

Συνεπώς, η πλήρης δικαστική κατοχύρωση ενδιαφερομένου για διεκδίκηση των καταργηθέντων επιδομάτων εορτών και αδείας, συνίσταται στην άσκηση αγωγής μέχρι τον χρόνο δημοσιεύσεως της αποφάσεως της Ολομελείας. Σύμφωνα με τη νομική σύμβουλο, για λόγους απόλυτης ασφάλειας οι αγωγές θα πρέπει να έχουν ασκηθεί μέχρι τις 15 Mαρτίου 2019.


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Τσαλαπάκης Αντώνης