Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Στηρίζουμε την απεργία της Πέμπτης


Συμμετεχουμε μαζικά στην 24ωρη απεργιακη κινητοποίηση της ΔΟΕ και της ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη.

Μετά από οχτώ χρόνια αδιοριστίας στη Δημόσια Εκπαίδευση και υπό την πίεση των συνεχών και αδιάκοπων αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος, η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση το νομοσχέδιο που αφορά τους μόνιμους διορισμούς σε Ειδική και Γενική Αγωγή. Όλα αυτά τα χρόνια της αδιοριστίας και των πάγιων εκπαιδευτικών αναγκών χιλιάδες Συνάδελφοι αναπληρωτές στήριξαν έμπρακτα το Δημόσιο Σχολείο με προσωπικές και οικογενειακές «θυσίες» προκειμένου όλοι οι μαθητές σε κάθε γωνιά της χώρας μας να έχουν πρόσβαση, σ’ ένα από τα βασικότερα κοινωνικά αγαθά, στην Εκπαίδευση.

Τόσο την Παρασκευή 11/1 όσο και τη Δευτέρα 14/1 ο κλάδος έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα αντίδρασης στα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για το σύστημα διορισμών και προσλήψεων εκπαιδευτικών που προτείνεται. Τα ποσοστά που η απεργιακή κινητοποίηση συγκέντρωσε στα Χανιά ήταν 30% και 18% αντίστοιχα. Αποτιμώντας τη στάση του εκπαιδευτικού κινήματος στεκόμαστε σε δύο σημεία,
  1. Είναι κοινά αποδεκτό ότι η πλειοψηφία του κλάδου δεν αποδέχεται ένα σύστημα διορισμών το οποίο εξισώνει την πραγματική προϋπηρεσία των συναδέλφων μας όταν την ία ώρα αναγνωρίζει, όπως και ο Ν 3848/10, αυξημένη βαρύτητα στα τυπικά προσόντα όπως θεωρεί το Υπουργείο.
  2. Οι εκπαιδευτικοί αν και αναγνωρίζουν την ανάγκη για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της αδιοριστίας δεν έχουν την οικονομική άνεση να μπουν σε ένα διαρκεί αγώνα μόνο και μόνο για να αποσυρθεί ένα νομοσχέδιο επιστρέφοντας τον κλάδο στον Ν3848/10 τον οποίο όπως φαίνεται πλέον ξεκάθαρα στηρίζουν όλες οι παρατάξεις του συλλόγου μας.
Για μας ως Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Χανίων είναι ξεκάθαρο ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει υποπέσει σε ένα ατέρμονο Δονκιχωτισμό δίχως συγκεκριμένη στοχεύση όπως θα περίμενε κανείς από επιστήμονες εκπαιδευτικούς και δει ενεργούς συνδικαλιστές. Αντ' αυτού μοναδική επιδίωξη παραμένει η ανατροπή της εκάστοτε κυβέρνησης. Από το 1982 όπου μπήκαν και οι βάσεις της καλλιέργειας και εδραίωσης του νεότερου συνδικαλιστικού κινήματος πάντοτε οι προσκείμενες επί των κυβερνήσεων συνδικαλιστικές ηγεσίες μένουν απαθέστατες αφήνοντας, είτε να περάσουν αυτούσιες οι ρυθμίσεις του Υπουργείου είτε να δοθούν από την εκάστοτε κυβέρνηση όσο λιγότερα γίνεται (βλ. απεργιακές κινητοποίησης 2006 – εργασιακό ωράριο α/θμιας β/θμιας).

Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης έχει καταρρεύσει εμφανίζοντας το πραγματικό του πρόσωπο από την πρώτη κιόλας μέρα που η χώρα υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο. Δεν είναι όμως λίγες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που είναι καθηλωμένες στην αντίληψη του αφορεσμού και των ιδεοληψιών εις βάρος του συμφέροντος των συναδέρφων μας.

Στην προηγούμενη Εκτ. Γεν. Συνέλευση της Τετάρτης σταθήκαμε στο γνωμοδοτικό σημείωμα της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ καθώς θεωρούμε ότι είναι το μοναδικό εργαλείο που είχε και έχει η ΔΟΕ ώστε να σταθεί με σοβαρότητα απέναντι στις αξιώσεις του Υπουργού Παιδείας για ένα σύστημα διορισμών που θα αμβλύνει τις αδικίες και θα συσπειρώσει τον κλάδο.

Η νομική σύμβουλος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας από το Μάρτιο του 2016 είχε γνωμοδοτήσει ξεκαθαρίζοντας ότι, η πρόβλεψη του διορισμού εκπαιδευτικών μέσω γραπτών διαγωνισμών ...«διαμόρφωσε» ακόμα περισσότερες "μεταβατικές" κατηγορίες εκπαιδευτικών, από όσες ήδη υπήρχαν. Η μοναδική προσέγγιση για την οριστική και δίκαιη επίλυση του χάους... είναι η δημιουργία ενός νέου συστήματος, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που αξιοποιώντας τα εργαλεία του Συντάγματος, όπως ερμηνεύτηκαν από το ΣτΕ θα οδηγήσει στην σταδιακή και τελικώς οριστική επίλυση του προβλήματος των αδιόριστων εκπαιδευτικών όλων των κατηγοριών.
Βασικοί κανόνες για την συνταγματικότητα ενός συστήματος προσλήψεων μονίμων εκπαιδευτικών είναι οι [αα] Η πρόσληψη ή ο διορισμός γίνεται είτε με διαγωνισμό είτε με επιλογή, σύμφωνα με προκαθορισμένα αντικειμενικά κριτήρια.
[ββ] Η πρόσληψη ή ο διορισμός υπάγεται στον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής και δη στο ΑΣΕΠ. [γγ] Μοριοδοτούμενα κριτήρια, που μπορούν να αξιοποιηθούν κατά την κατάρτιση των πινάκων των διοριστέων...Σημειώνεται, ότι από κανένα σημείο δεν τίθεται φραγμός στην βαρύτητα εκάστου κριτηρίου... Αντίστοιχα, αποτελεί επιλογή του νομοθέτη, εάν και σε ποιό βαθμό θα ληφθεί υπόψη το σύνολο ή μέρος της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών, ως μοριοδοτούμενο κριτήριο, αφού τέτοιος περιορισμός δεν τίθεται από το Σύνταγμα. [δδ] Ανεκτές συνταγματικά διαδικασίες διορισμού είναι η πρόβλεψη του άρθρου 138 του ν. 2725/1999, η οποία επί της ουσίας διευρύνει χρονικά την ισχύ της επετηρίδας, που είχε εισαχθεί με τις διατάξεις του ν. 1566/1985 και η διάταξη του άρθρου 7 του ν. 3027/2002, που παρείχε την δυνατότητα πρόσληψης σε αναπληρωτές και ωρομίσθιους, που είχαν ενταχθεί στον πίνακα του άρθρου 138 του ν. 2725/1999.

Το νέο σύστημα διορισμού και προσλήψεων αναπληρωτών που μετατίθεται εκ νέου και κατατίθεται προς ψήφιση την Πέμπτη, έπειτα από απόφαση των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων, αποτελεί πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις του εκπαιδευτικού Κλάδου:
  1. Δεν αναγνωρίζει το σύνολο της προϋπηρεσίας των συναδέλφων συμβασιούχων-αναπληρωτών, όρος απαραίτητος για το εκπαιδευτικό κίνημα, που υπηρέτησαν όλη αυτή την περίοδο της κρίσης το δημόσιο σχολείο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας,
  2. Η αποτύπωση της προϋπηρεσίας στο νέο σύστημα διορισμού και η ποσόστωση που προτείνει το υπουργείο, στο νέο σύστημα διορισμών, βρίσκεται σε αντιδιαστολή με τη θέση του Κλάδου όπως αυτή ψηφίστηκε στην 87η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ, σύμφωνα με την οποία πρέπει να αποτελεί το κυρίαρχο κριτήριο γι’ αυτό και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.
Συνάδελφοι,
Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μια ώρα προϋπηρεσίας των συναδέλφων αναπληρωτών, ούτε και να διαμορφωθεί ένα κλίμα ανταγωνισμού και ανθρωποφαγίας. Η συμμετοχή όλων μας στη διεκδίκηση του κλάδου για ένα δίκαιο και αποδεκτό σύστημα για μόνιμους μαζικούς διορισμούς είναι απαραίτητη.

Προτείνουμε, συνυπολογίζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στο θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης που ζητά η κυβέρνηση:

  1. Απογευματινό συλλαλητήριο την Τετάρτη,
  2. Μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση που προτείνει η ΔΟΕ για την Πέμπτη,
  3. Εφόσον το νομοσχέδιο κατατεθεί προς ψήφιση την Παρασκευή προτείνουμε 3ωρη στάση εργασίας για την Πέμπτη και 24ωρη απεργία την Παρασκευή.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΔΟΕ οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για να βγει από το τέλμα τόσο της αδιοριστίας αλλά και της συνδικαλιστικής χειραγώγησης ο εκπαιδευτικός κόσμος. Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να αφουγκραστεί την εκπαιδευτική κοινότητα και να συνυπολογίσει την μαζικότητα των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών ώστε να ξεκινήσει εκ νέου διάλογο με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες με προϋπόθεση ότι θα αποδεχτεί και θα υιοθετήσει τις ψηφισμένες θέσεις μας.

Για την Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών ΠΕ Ν. Χανίων
Μαυρογεννάκης Γιώργος
Τσαλαπάκης Αντωνης