Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Συχνές ερωτήσεις για τα αναδρομικά των δώρων των εκπαιδευτικών

Μαρία Μαγδαληνή Τσίπρα  Δικηγόρος

Θα ήθελα επίσης κωδικοποιώντας τις συχνότερες ερωτήσεις που δεχόμαστε να σας ενημερώσω, ότι 
 
[α] Το πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών, μπορεί να προσκομιστεί και μετά την κατάθεση της αγωγής καθώς αποτελεί σχετικό έγγραφο, που θα κατατεθεί στο Δικαστήριο. Σε κάθε περίπτωση αρκεί στο πιστοποιητικό να αναφέρεται το ΦΕΚ διορισμού ή σε περίπτωση αναπληρωτών η προϋπηρεσία αυτού και εάν τελεί σε άδεια άνευ αποδοχών ή όχι. Επίσης αρκεί μία απλή εκτύπωση από το σύστημα με την σφραγίδα του σχολείου ή της Διεύθυνσης.

[β] Το γεγονός, ότι οι εκπαιδευτικοί δεν λαμβάνουν δώρα προκύπτει από διατάξεις νόμων και έτσι δεν γεννάται ζήτημα απόδειξης του στοιχείου αυτού. Άρα δεν υπάρχει ανάγκη προσκόμισης πρόσθετων μισθολογικών στοιχείων παρά μόνο μίας ενδεικτικής εκτυπωμένης από το σύστημα μισθοδοσίας από το έτος 2013 και μετά.

[γ] Η υπόθεση των δώρων εκδικάζεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 1/2/2019. Από την ημέρα εκείνη και μετά, μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκδοθεί απόφαση. Όσο δε περισσότερος καιρός περνάει από την δικάσιμο, τόσο πιο επικίνδυνα γίνονται τα πράγματα, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την ύπαρξη σκοπιμότητας στον χρόνο έκδοσης της απόφασης. Συνεπεία αυτού είναι σημαντικό να κατατεθούν άμεσα οι αγωγές όσων εκπαιδευτικών ενδιαφέρονται προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις.

[δ] Η διεκδίκηση μας αφορά τα έτη 2013-2018. Ενόψει του γεγονότος, ότι ήδη τρέχει και το έτος 2019, πρόθεση μου είναι να προσθέσω και τον Ιανουάριο 2019. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε, ότι αν και η παραγραφή είναι διετής, στο δικόγραφο ζητάμε την καταβολή όλου του χρονικού διαστήματος 2013-2015 αφού υφίσταται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που κρίνει αντίθετη προς την ΕΣΔΑ την συντομότερη παραγραφή του Δημοσίου έναντι των ιδιωτών.

[ε] Οι αγωγές κατατίθενται για μεν τους μονίμους σε δικόγραφα των 49 ατόμων, για δε τους αναπληρωτές σε δικόγραφα ανεξαρτήτως αριθμού και εκδικάζονται οι μεν αγωγές των μονίμων ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών οι δε αγωγές των αναπληρωτών ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Η δικάσιμος των αναπληρωτών μπορεί να οριστεί πολύ πιο σύντομα, ακόμα και μέσα στον Μάρτιο 2019.