Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Οι διευθυντές, πρώτα ως εκπαιδευτικοί, οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων - Στηρίζουμε το Δημόσιο σχολείο

 


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

σαράντα μέρες πάνε τώρα, από τις 10 του Σεπτέμβρη που εκδόθηκε η εγκύκλιος εφαρμογής του νόμου Κεραμέως με μοναδικό σκοπό την κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων και την επιβολή άνισων μορφωτικών ευκαιριών στους μαθητές μας, στα παιδιά μας.

Από τις 16 Σεπτέμβρη μπήκαμε σε ένα διαρκή αγώνα για να προστατεύσουμε τα σχολεία μας. Όλοι μαζί, γιατί οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν καλύτερα από όλους μέσα στη σχολική τάξη ότι η ισότιμη ευκαιρία διαφέρει παρασάγκας από την ισότητα των ευκαιριών, για τους μαθητές μας. Παλέψαμε και αποδείχτηκε με τις πρώτες καταγραφές ότι το 95% των σχολικών μονάδων συμμετέχοντας στην Απεργία-Αποχή στέκεται δίπλα στους μαθητές μας. Βγήκαμε στο δρόμο με την συμμετοχή των εκπαιδευτικών του νομού Χανίων να αγγίζει το 92% στην απεργία της 11ης Οκτώβρη.

Στον μαζικό αγώνα των εκπαιδευτικών, στον ομόφωνο βηματισμό της ΔΟΕ και του ΣΕΠΕ Χανίων, η υπουργός της τρομοκρατίας έστειλε σε 6 ημέρες 3 φορές τους εκπαιδευτικούς στα δικαστήρια (Γνωμοδοτικό σημείωμα Τσίπρα https://sepe-chanion.blogspot.com/2021/10/blog-post.html) για να κρίνει την Απεργία- Αποχή παράνομη αλλά όχι καταχρηστική. Η ΑΔΕΔΥ ως τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο στάθηκε δίπλα μας (https://adedy.gr/khrujiapergiaapoxiekpaideytikouspede/) για να υπερασπιστεί το Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου που σήμερα κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ. Η Απεργία – Αποχή της ΑΔΕΔΥ κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική ως πολιτική απεργία.

Η εμπάθεια για τους εκπαιδευτικούς της Κεραμέως είναι η ίδια που ακολουθεί ο υπουργός υγείας με τις αναστολές εργασίας των <<ηρώων της πανδημίας>>. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος συνεχίζοντας τον αγώνα ακολούθησε τα βήματα αντίδρασης του 2014 (https://www.diorismos.gr/ekpaideush/17769/apofash-ths-doe-gia-thn-autoaksiologhsh-aksiologhsh-twn-ekpaideutikwn) και προετοίμασε ενιαία κείμενα απένατι στο νόμο για την αξιολόγηση (email στα σχολεία στις 20 Οκτ, στις 22 Οκτ και στις 25 Οκτ) ενώ ενημέρωσε με γράμμα γονείς και εκπαιδευτικούς για όσα έρχονται (https://sepe-chanion.blogspot.com/2021/10/blog-post_9.html) αν δεν αντιδράσουμε μαζικά.

Ακομα και χτές εστάλησαν στις σχολικές μονάδες επιπλέον οδηγίες και διευκρινίσεις απαντώντας στα ερωτήματα που σπέρνει η τρομοκρατία του υπουργείου και στα ανυπόγραφα κείμενα, των επικοινωνιολόγων της ΝΔ, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από την πλευρά του υπουργείου. Οι γνωμοδοτήσεις της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ απάντησαν τα ερωτήματα περί ευθυνών και απαγορεύσεων (https://sepe-chanion.blogspot.com/2021/10/3000.html , https://sepe-chanion.blogspot.com/2021/10/blog-post_33.html, https://sepe-chanion.blogspot.com/2021/10/blog-post_37.html) ενώ συμπληρωματικά απαντήθηκε το ερώτημα σχετικά με το μέγιστο αριθμό εκπαιδευτικών ανά ομάδα (https://sepe-chanion.blogspot.com/2021/10/blog-post_67.html όπως και εδώ https://antonistsalapakis.blogspot.com/2021/10/blog-post.html ) για το οποίο δεν υπάρχει περιορισμός και όλοι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να μπουν σε όλες τις ομάδες.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Από το 2014 υποστηρίζουμε, ως παράταξη, και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι ο κλάδος πρέπει να έχει θέση για τον προγραμματισμό και την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου (https://antonistsalapakis.blogspot.com/2014/02/1o-e_10.html). Το στηρίξαμε και στο 88ο συνέδριο της ΔΟΕ(http://doe.gr/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-88%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B4-%CE%BF/) .

Σήμερα ο αγώνας μας είναι κοινός, απέναντι στον αυταρχισμό του υπουργείου και στην εμπάθεια της υπουργού για τους εκπαιδευτικούς και για το Δημόσιο σχολείο. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δε γνώριζε, κανείς δε μπορεί να πει ότι δεν είχε ενημερωθεί. Μπορούν όμως πολλοί να πούν ότι δε σήκωσαν κεφάλι. Μπορούν πολλοί να πουν ότι ξέχασαν τις θυσίες και τους 3 μήνες απεργία το 2006 και τις κινητοποιήσεις του 2013. Μπορεί πολλοί να πουν ότι για να μην φοβούνται, μαζί με την Κεραμέως, διέλυσαν το Δημόσιο σχολείο και στέρησαν από τα παιδία μας το σχολείο των Ισων, των Όλων , των Διαφορετικών.

Μπορούμε όμως και να σταθούμε στα πόδια μας ως δάσκαλοι, ως εκπαιδευτικοί, ως πρότυπα διεκδίκησης. Τώρα που το σχολείο μας, μετά το 2014, μας έχει περισσότερο ανάγκη.

Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του ώστε αύριο να κοιταζόμαστε όλοι στα μάτια. Καλούμε τους διευθυντές να περάσουν τις διαδικασίες μέσα από τα συλλογικά οργανα των Συλλόγων διδασκόντων.

Οι Διευθυντές πρέπει να αναρτήσουν την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας για το 2020-2021 σύμφωνα με το κείμενο της ΔΟΕ. Χωρίς αλλαγές για να μην αξιολογηθεί κανένας εκπαιδευτικός του σχολείου. Χωρίς φόβο καθώς (https://sepe-chanion.blogspot.com/2021/10/blog-post_67.html) δεν υπάρχει η παραμικρή παραβίαση κανενός κανονιστικού πλαισίου. Σε περίπτωση πιέσεων από τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου να ζητείται εγγράφως η όποια οδηγία και παρατήρηση ώστε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο νομικής υποστήριξης μαζικά.

Θέλουμε οι Διευθυντές και οι Προϊστάμενοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και δίπλα στους εκπαιδευτικούς που αποτελούν κομμάτι τους. Στηρίζοντας τον κλάδο, στηρίζουμε και τα όργανα του κλάδου που υπηρετούν δάσκαλοι. Αύριο αυτές τις θέσεις, τις θέσεις των διευθυντών, θα τις έχουν μάνατζερ και το σχολείο θα έχει άλλη φυσιογνωμία.

Δεν κρυβόμαστε. Απαντήσαμε και το φαιδρό επιχείρημα του μέγιστου αριθμού εκπαιδευτικών ανά ομάδα (https://antonistsalapakis.blogspot.com/2021/10/blog-post.html ) όπως τεκμηριώνεται και στην ανακοίνωση της ΔΟΕ (https://sepe-chanion.blogspot.com/2021/10/blog-post_67.html ).

Ως Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων είτε συνεδρίασαν είτε όχι , να ακολουθήσουν τα βήματα τις ΔΟΕ για τα ενιαία κείμενα. Σύλλογοι διδασκόντων που δέχονται πιέσεις να επικοινωνήσουν με το ΣΕΠΕ Χανίων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Σήμερα δέχεται επίθεση το Δημόσιο σχολείο με την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση, την Pisa και τις ανώνυμες εξετάσεις με δημόσια κοινοποίηση.

Όσο δίκαια θα κριθεί σήμερα το σχολείο, τόσο δίκαια η κυβέρνηση θα καρατομήσει αύριο τους διευθυντές για να αναλάβουν ως εξωσχολικοί διοικητές τη διαχείριση των σχολείων μας.

Αύριο έρχεται η κατηγοριοποίηση και τα ποσοστά, του 15% άχρηστοι, του 65% μέτριοι και του 25% άριστοι. (https://www.alfavita.gr/koinonia/132130_kyriakos-mitsotakis-o-drakoylas-ton-dimosion-ypallilon ).


Για την Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Χανίων

Τα μέλη του ΔΣ

Τσαλαπάκης Αντώνης (πρόεδρος)

Μαυρογεννάκης Γιώργος (ταμίας)

Παύλου Γιώργος (μέλος)