Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Η τοποθέτηση των μελών της ΕΚΕ στην Τακτική Γενική Συννέλευση της 21ης Οκτωβρίου

 


Η εκπαιδευτική πολιτική της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και συνολικά της κυβέρνησης της Ν.Δ. έχει πλέον απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του Κλάδου. Μια πολιτική που έχει στον πυρήνα της την συρρίκνωση του Δημόσιου Σχολείου, την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, την κατηγοριοποίηση σχολείων-εκπαιδευτικών-μαθητών, τη μετατροπή του σχολείου από κύτταρο εκπαιδευτικής-παιδαγωγικής διαδικασίας σε γραφειοκρατική μονάδα με όρους επιχειρηματικής λειτουργίας και τη βίαιη διαμόρφωση και εμπέδωση ενός κλίματος εκφοβισμού και τρομοκράτησης των συναδέλφων. Η μεγαλειώδης, μαζική και δυναμική πανεκπαιδευτική απεργιακή κινητοποίηση της 11ης Οκτωβρίου και η σύσσωμη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην Απεργία-Αποχή του Κλάδου από την εσωτερική-εξωτερική αξιολόγηση σχολικής μονάδας απέδειξαν πως το εκπαιδευτικό κίνημα και η βάση των συναδέλφων είναι ΕΔΩ, στη μάχη για το Δημόσιο Σχολείο, για τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, είναι ΜΠΡΟΣΤΑ και ΑΠΕΝΑΝΤΙ στην τρομοκράτηση και το φόβο που διασπείρει η πολιτική αλλά και η ρητορική της κα. Κεραμέως.

Η τακτική της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ να καταφύγει στα δικαστήρια για να αποτρέψει τον αγώνα των Εκπαιδευτικών, αξιοποιώντας τον αντεργατικό-αντισυνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη, αποτελεί ντροπή για την ίδια την Πολιτεία. Ταυτόχρονα με εντολή Κεραμέως οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όλης της χώρας επιχειρούν, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, να υποβαθμίσουν σχολεία και να προχωρήσουν σε συγχώνευση τμημάτων. Αντί το ΥΠΑΙΘ να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ώστε να καλυφθούν οι χιλιάδες εκπαιδευτικές ανάγκες, προσπαθούν να καλύψουν τα κενά, με τεχνάσματα και τερτίπια που επιφέρουν αρνητικές παιδαγωγικές συνέπειες, με συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς.

Κεραμέως και κυβέρνηση, όμως, δεν έχουν λογαριάσει το θυμό και την αντίδραση του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα τους. Η Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης και της Ολομέλειας των Προέδρων, καταθέτει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα του Κλάδου για την αναχαίτιση και ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Για την εσωτερική-εξωτερική αξιολόγηση σχολικής μονάδας:

Κοινές Εκθέσεις

Έπειτα από την απόφαση του Εφετείου που έκρινε –με fast track διαδικασίες-, την απεργία-αποχή ως παράνομη και άμεσα εκτελεστέα, θεωρούμε ότι οφείλουμε να ενεργοποιήσουμε την αποδόμηση της αξιολόγησης εκ των έσω με Κοινές Εκθέσεις για όλους τους άξονες των ομάδων εργασίας και αφορούν τόσο τον προγραμματισμό όσο και την αποτίμηση. Η υλοποίηση των Κοινών Εκθέσεων στην ουσία αδρανοποιεί τη λειτουργία των ομάδων για την αξιολόγηση και παράλληλα δεν παρέχει κανέναν δείκτη και τελικό αποτέλεσμα σύγκρισης, κατηγοριοποίησης κ.ά.

Γιατί δε γίνεται να επαναπροκηρυθχεί η Απεργία-Αποχή;

Η επαναπροκήρυξη της Απεργίας-Αποχής θα είχε νόημα ΜΟΝΟ εφόσον αποφασίζαμε να υιοθετήσουμε ως συνδικαλιστικό κίνημα προϋποθέσεις του νόμου Χατζηδάκη, γεγονός που θα δημιουργούσε τετελεσμένα για τα Συνδικάτα. Επιπλέον, μια από τις προϋποθέσεις του νόμου Χατζηδάκη, η προσφυγή στον ΟΜΕΔ για διάλογο, θα έδινε στην ηγεσία του ΥΠΑΙΘ τη δυνατότητα να αξιοποιήσει αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα, που φτάνει τουλάχιστον τους 2 μήνες, προκειμένου τα σχολεία να υλοποιήσουν την αξιολόγηση, καθώς δεν θα υπήρχε καμία άλλη απόφαση από τον Κλάδο.

Συνεπώς, οι δήθεν «αγωνιστικές κραυγές των ΠΑΜΕ και Παρεμβάσεων για επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής σήμαιναν δύο πράγματα:

1)Αποδοχή και αναγνώριση του αντεργατικού-αντισυνδικαλιστικού νόμου Χατζηδάκη ή

2)Ανυπακοή στο νόμο άρα ακάλυπτοι οι συνάδελφοι και χωρίς ουσιαστική στρατηγική αντίδρασης και αποδόμησης της αξιολόγησης.


Αγωνιστικό πλαίσιο δράσης:

Η μαζικότερη απεργία των τελευταίων ετών της 11ης Οκτωβρίου και η σύσσωμη συμμετοχή του Κλάδου στην Απεργία-Αποχή αποτελούν οδηγό για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων πανεκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Προτείνουμε την οργάνωση μιας νέας 24ωρης Απεργιακής Κινητοποίησης με κλιμάκωση σε συνεννόηση των ομοσπονδιών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ) και με τα εξής διακυβεύματα:

  • Καμία εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου Κεραμέως για την αξιολόγηση σχολικής μονάδας.

  • Καμία συγχώνευση τμήματος και καμία υποβάθμιση Σχολείου εν μέσω σχολικής περιόδου.

  • Άμεσες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών.

  • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών

  • Όχι στο γραφειοκρατικό- διεκπεραιωτικό σχολείο και στην επαγγελματική εξουθένωση του εκπαιδευτικού.

  • Ναι στο Δημόσιο-Δημοκρατικό Σχολείο της παιδαγωγικής με αναγνώριση του επιστημονικού ρόλου του εκπαιδευτικού.

  • Μισθοί αξιοπρέπειας για τον Εκπαιδευτικό.

  • Δωρεάν και καθολική επιμόρφωση .

  • Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

  • Σε περίπτωση κλεισίματος των σχολείων η Πολιτεία οφείλει να παρέχει τα μέσα και τον απαραίτητο εξοπλισμό στους εκπαιδευτικούς για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από το χώρο εργασίας, δηλαδή τη σχολική μονάδα.

Επίσης, προτείνουμε:

  • Να πραγματοποιούνται απογευματινά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα κάθε εβδομάδα, σε μέρες που θα συμφωνηθούν με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.

  • Η ΔΟΕ να δημιουργήσει σποτάκι για την συνολική πολιτική ενάντια στο δημόσιο σχολείο (και σε ηχητικό για τα ραδιόφωνα).

  • Κοινή συνέντευξη τύπου ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΟΙΕΛΕ-ΠΟΣΕΕΠΕΑ.

  • Κοινή σύσκεψη ΣΕΠΕ Χανίων και ΕΛΜΕ Χανίων

  • Ενημερωτική καμπάνια προς τους γονείς και δράσεις τοπικού χαρακτήρα ενημέρωσης της κοινωνίας (πχ μοίρασμα ενημερωτικών φυλλαδίων σε κεντρικά σημεία).

H Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χανίων, ως δύναμη προόδου, από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκε και αντιλαμβάνεται τη σημασία ομόφωνων αποφάσεων απέναντι στη γενικευμένη επίθεση (νομοθετική- παιδαγωγική πολιτική) που δέχεται η δημόσια εκπαίδευση, οι εκπαιδευτικοί και η μόρφωση των μαθητών γι’ αυτό και είναι ανοιχτή στη διαβούλευση με απώτερο σκοπό στοχευμένες κινητοποιήσεις που θα κλιμακώνουν την αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας ενάντια στην καταστροφική εκπαιδευτική πολιτική (νόμοι Κεραμέως) και στην ισοπεδωτική αντεργατική πολιτική (νόμος Χατζηδάκη) της κυβέρνησης.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Μαυρογεννάκης Γιώργος (ταμίας)

Παύλου Γιώργος (μέλος)

Τσαλαπάκης Αντώνης (πρόεδρος)