Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Βάση νόμου οι ΣΔ μπορούν να αποφασίσουν την ανάρτηση των ενιαίων κειμένων της ΔΟΕ

 


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

τις τελευταίες ημέρες, είναι όλο και πιο έντονη η προσπάθεια, της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. να τρομοκρατήσει τους εκπαιδευτικούς και να τους αναγκάσει να εφαρμόσουν την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση των νόμων 4692/20, 4823/21 καθώς και της Υ.Α. 108906/ΓΔ/7-9-2021 (ΦΕΚ 4189Α/10-9-21) για την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων.

Από τη μία η αυτοματοποιημένη απάντηση μηνύματος του Γ. Γραμματέα προς τις σχολικές μονάδες που έχουν ήδη αναρτήσει τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ.

Ο ίδιος ισχυρισμός συμπληρωμένος με το ανυπόστατο επιχείρημα ότι παραβιάζεται τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου αναφέρεται σε ανυπόγραφο κείμενο ερωταπαντήσεων που εστάλη στα σχολεία και το οποίο δεν μπορεί να έχει καμιά διοικητική και υπηρεσιακή υπόσταση. Το Υ.ΠΑΙ.Θ. δεν μπορεί ούτε διοικητικά ούτε νομικά να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του. Ουσιαστικά τα έγγραφα αυτά αποτελούν άλλη μια απόπειρα εκφοβισμού και απειλών, όπως εκείνο που είχε στείλει πριν ένα περίπου μήνα για την υποτιθέμενη παρανομία όσων μετέχουν στην απεργία-αποχή. Αναγκάστηκε όμως να προσφύγει τρεις φορές στα δικαστήρια για να την ακυρώσει.

Σε επίπεδο περιεχομένου υπενθυμίζουμε στην κυρία Υπουργό ότι οποιαδήποτε ενέργειά της στην κατεύθυνση να θέσει σε παρανομία γραπτό λόγο και συγκεκριμένα κείμενα, δημόσια και ανοιχτά, συνιστά λογοκρισία, παραβιάζει την ελευθερία του λόγου και της σκέψης και, τελικά, τη δημοκρατία. (ΔΟΕ 26 Οκτώβρη)

Από τη άλλη η διακοπή χρήσης της επιλογής Αντιγραφής – Επικόλλησης κειμένου στην πλατφόρμα του ΙΕΠ πριν από 5 ημέρες, δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία άλλη νομική οδός για να αναγκάσουν τους εκπαιδευτικούς να υλοποιήσουν την αξιολόγηση της Κεραμέως.

Συνάδελφοι, ο κλάδος έδωσε 2 μεγάλες μάχες από τις 16 του Σεπτέμβρη. Αντισταθήκαμε συμμετέχοντας στην Απεργία -Αποχή, με ποσοστά που άγγιξαν το 95% σε επίπεδο σχολικών μονάδων ενώ βγήκαμε στους δρόμους στηρίζοντας την Απεργία της 11η Οκτώβρη σε ποσοστό 93 % σε επίπεδο νομού.

Ο αγώνας μας απέναντι στο σχεδιασμό του υπουργείου δε σταματά. Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων στις σχολικές μονάδες όπου γνωρίζουν ότι έχει γίνει ανάρτηση από το διευθυντή ή προϊστάμενο, κειμένου διαφορετικού από της ΔΟΕ:

α) να ενημερώσουν άμεσα το ΔΣ του ΣΕΠΕ Χανίων,

β) να κάνουν χρήση της παρ 1 άρθρο 15 ΠΔ79* ζητώντας εγγράφως συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου του 2020-2021 και να ανατρέψουν την απόφαση της διεύθυνσης του σχολείου ώστε να αναρτηθούν τα ενιαία κείμενα.

Η πλατφόρμα του ΙΕΠ παραμένει ανοιχτή μέχρι και τις 12 Νοέμβρη με περιθώριο υποβολής αλλαγών. Έπομένως σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζεται οποιαδήποτε εκπαιδευτική νομοθεσία ή νόμος, από την απόφαση του συλλόγου διδασκόντων αυτή. Διευθύνσης σχολείων που δεν συμορφωθούν στην κατεύθυνση της απόφασης του ΣΔ κινδυνεύουν με πειθαρχικές διώξεις.


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Τα μέλη του ΔΣ με την Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών


*(Πέραν αυτών των τακτικών συνεδριάσεων ο Σύλλογος Διδασκόντων συνεδριάζει έκτακτα ύστερα από πρόσκληση του Διευθυντή ή του Προϊσταμένου του σχολείου ή ύστερα από γραπτή αίτηση προς τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο του σχολείου τουλάχιστον από το ένα τρίτο (1/3) των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων. )