Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Τα καλά και συμφέροντα από το ΔΣ Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν Χανίων

8 Μαΐου 2015
 Προς: Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε Χανίων

Κοινοποίηση: όλους τους συναδέλφους, Πρωτοδικείο Χανίων, ΔΟΕ, Νομαρχιακό τμήμα
ΑΔΕΔΥ Χανίων

Θέμα : «Γιατί οι παρατάξεις που εκφράζονται στο ΔΣ λαμβάνουν παράνομες και αντικαταστατικές αποφάσεις;»

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Στο ΔΣ της Δευτέρας 5 Μαΐου συζητήθηκε το θέμα της καταστατικής αλλαγής και το σύνολο των προτάσεων που μπορούν να τροποποιηθούν μέσα από την καταστατική συνέλευση της 27ης Μαΐου. Οι παρατάξεις που απαρτίζουν το ΔΣ του συλλόγου συμφώνησαν στην αλλαγή του ονόματος του συλλόγου, ενώ ήταν αντίθετοι σε κάθε άλλη πρόταση που κατατέθηκε από την Κίνησή μας για την αλλαγή του καταστατικού.

Έντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις όλων των παρατάξεων που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΔΣ, για το ζήτημα του τρόπου διεξαγωγής των εκλογών μετά το πέρας της Καταστατικής Γενικής Συνέλευσης. Από το ΔΣ ζήτησα να εφαρμόσει όσα αναφέρονται στο καταστατικό του συλλόγου σχετικά με τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά το ΔΣ αποφάσισε, εν πλήρη γνώσει του, να διεξαχθούν οι εκλογές με τρόπο που παραβιάζουν το καταστατικό. Ακόμα και οι αυτοπροσδιοριζόμενες ως αριστερές, προοδευτικές και αγωνιστικές παρατάξεις συνηγόρησαν στην παραβίαση του καταστατικού με τη λογική ενός ιδιότυπου "εθιμικού δικαίου" (έτσι το κάναμε τόσα χρόνια έτσι θα συνεχίσουμε κι ας το λέει το καταστατικό...).

Πολλά είναι τα ερωτήματα που δημιουργούνται για αυτή τους την απόφαση, όπως: Για ποιο λόγο οι παρατάξεις που συμμετέχουν στο ΔΣ αποφασίζουν να παραβιάσουν το καταστατικό με αυτόν τον τρόπο και μάλιστα για μια διαδικασία που από αυτή θα προκύψει η νέα διοίκηση του συλλόγου μας; Τι σημαίνει αυτό συνολικά για την αντίληψη στη λειτουργία του ΔΣ αλλά και τη σχέση των εκλεγμένων μελών του ΔΣ με τους συναδέλφους (μέλη του συλλόγου); Δεν μιλάμε για το ζήτημα της λήψης μιας οποιαδήποτε απόφασης αλλά για τον τρόπο εκλογής των νέων οργάνων του συλλόγου, μια βαθιά δημοκρατική και κομβική διαδικασία για το σύλλογο. Από που πηγάζει η ηθική, πολιτική (νομική δεν υπάρχει έτσι κι αλλιώς) νομιμοποίηση αυτής της απόφασης του ΔΣ που παραβιάζει καταφανώς και προκλητικά το καταστατικό;
Όπως φαίνεται δυστυχώς υπάρχει "στρεβλή" άποψη για την έννοια της εκπροσώπησης των συναδέλφων, μετά την παραμονή πολλών ετών στα όργανα Διοίκησης του συλλόγου, θεωρώντας ορισμένων ως κτήμα το σύλλογο και θέλουν να ελέγξουν τις διαδικασίες εκλογής.

Όπως προκύπτει από το άρθρο του καταστατικού άρθρο 18 παρ 2 και παρ 13 η εκλογική διαδικασία προβλέπεται να διεξαχθεί με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Όλες οι παρατάξεις που πήραν την απόφαση, ερήμην των συναδέλφων, για λόγους που αδυνατούμε να αντιληφθούμε, μιας και δεν είναι στη φιλοσοφία και αντίληψη μας να κινούμαστε καιροσκοπικά, αποφασίζουν να προχωρήσουν σε εκλογές με ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Εφόσον κρίνουν ότι η διαδικασία αυτή δεν αποτελεί μια ορθή διαδικασία γιατί τόσα χρόνια δεν έκαναν πρόταση αλλαγής του άρθρου αυτού του καταστατικού; Φέτος που ανοίξαμε το ζήτημα της καταστατικής αλλαγής ας προτείνουν να αλλάξει και αυτό το σημείο ώστε να τεθεί στους συναδέλφους και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από το ανώτατο όργανο, τη Γενική μας Συνέλευση.

Συνάδελφοι,
Ο συντεχνιασμός, η κομματικοποίηση και ο οπορτουνισμός δεν αποτελούν στοιχεία των αρχών μου. Έτσι δεν υπάρχουν περιθώρια αποδοχής των παράτυπων διαδικασιών που στρέφονται ενάντια στη βούληση των μελών του συλλόγου μας ή λαμβάνονται εν αγνοία των συναδέλφων μου. Οι μεθοδεύσεις των παρατάξεων, που βρίσκονται σήμερα στο ΔΣ, για την εξασφάλιση του εκλογικού αποτελέσματος που επιθυμούν δεν μπορεί να περνά στα ψιλά γράμματα. Οφείλουμε όλοι να τοποθετηθούμε δημόσια για το γεγονός.

Ως Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Χανίων καταδικάζουμε κάθε πράξη - ενέργεια που κινείται σε σκοτεινές ατραπούς και υλοποιείται εν αγνοία των συναδέλφων μας.

Καλούμε τα μέλη του ΔΣ που προχώρησαν σε αυτή την αντικαταστατική απόφαση (δεν είναι αργά) να την ανακαλέσουν και να εναρμονιστούν με το καταστατικό του συλλόγου μας. Παράλληλα εφόσον το επιθυμούν να προχωρήσουν σε πρόταση αλλαγής των άρθρων του καταστατικού που ορίζουν τις συγκεκριμένες διαδικασίες ώστε την τελική απόφαση να την έχουν οι συνάδελφοί μας, αυτοί τους οποίους υπηρετούμε από τις όποιες θεσμικές μας θέσεις. Αυτές τις στιγμές έχουμε χρέος να φανούμε όλοι μας αντάξιοι της εμπιστοσύνης τους!!!

Το καταστατικό του συλλόγου όπως ισχύει μέχρι σήμερα μπορείτε να το κατεβάσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.dropbox.com/s/wc20zexhuyp6iae/katastatiko%20sullogou%202001.pdf?dl=0

Με Συναδελφικούς Χαιρετισμούς

Αντώνης Τσαλαπάκης
Ο αντιπρόσωπος στη ΔΟΕ Ν. Χανίων