Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Επιστολή προς το ΔΣ (Προϋπηρεσία Αναπληρωτών Δυσπρόσιτα)

  Κίσαμος, 20 Μαΐου 2015    Προς: Σύλλογο Δασκάλων και Νηπ/γών Ν. Χανίων
Κοινοποίηση: όλους τους συναδέλφους

Θέμα : «Αναγνώριση του διπλασιασμού της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών στα δυσπρόσιτα για τα έτη 2010-2014» 
Έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα 1) της αναγνώρισης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών μας στα σχολεία της χώρας για το 2014-2015, 2) την προσμέτρησή της ως διπλή σε σχολεία χαρακτηρισμένα “δυσπρόσιτα” και τις εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας 3) για αναγνώριση της συνολικής προϋπηρεσίας των αναπληρωτών συναδέλφων για το διάστημα 2010-2014 ως εκπρόσωπος της Ενωτικής Κίνησης Εκπαιδευτικών Ν. Χανίων ζητώ από το ΔΣ άμεσα να αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας για την κωλυσιεργία που φαίνεται να διέπει το ΔΣ της ΔΟΕ για το θέμα αυτό καθώς και να κοινοποιήσει στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας τη θέση του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων.

Μέχρι σήμερα τα δυσπρόσιτα σχολεία στελεχώνονται, κατά πάγια τακτική του Υπουργείου Παιδείας και των κατά τόπους Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, από την πρώτη φάση αναπληρωτών, γεγονός που σημαίνει πως στελεχώνονται από άτομα που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις στους σχετικούς πίνακες. Σε περίπτωση που κάποιος δεν δεχόταν να υπηρετήσει, ερχόταν αντιμέτωπος με διετή αποκλεισμό. Επομένως, οι αναπληρωτές που υπηρέτησαν στα συγκεκριμένα σχολεία το έπραξαν είτε συνειδητά κατ’ επιλογή είτε αναγκαστικά λόγω του διετούς αποκλεισμού.
Επιπροσθέτως, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν και τα κοινωνικά κριτήρια τα οποία μετράνε για την επιλογή σχολείου, γίνεται ξεκάθαρο ότι κάθε αναπληρωτής εκπαιδευτικός είχε μεγάλες πιθανότητες να υπηρετήσει σε δυσπρόσιτο.
Οι συνάδελφοι αναπληρωτές έλπιζαν σε άνοιγμα των πινάκων, όπως φαίνεται ότι θα γίνει, χωρίς να φαντάζονται βεβαίως ότι οι κόποι και οι θυσίες τους θα πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων διότι θεώρησαν αυτονόητο πως το ‘άνοιγμα’ θα γίνει με τα ίδια μέτρα και σταθμά που ίσχυαν πριν το ‘πάγωμά’ τους και με τα οποία κατατάχθηκαν σε αυτούς πριν το 2010, καθώς δεν έχει μεσολαβήσει ούτε κάποιος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ αλλά ούτε και οι υπηρεσίες τις οποίες προσφέρουν υστερούν σε σχέση με την υπηρεσία των συναδέλφων πριν το 2010 και μετά το 2014.
Ενδεικτικά, θα δημιουργηθεί το φαινόμενο ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός που υπηρετεί τη φετινή σχολική χρονιά (2014-2015) σε δυσπρόσιτο σχολείο να ξεπεράσει στην κατάταξη του πίνακα αναπληρωτών τον αναπληρωτή εκπαιδευτικό που υπηρέτησε πέρυσι (2013-2014) στην ίδια σχολική μονάδα κάτι το οποίο αναντίρρητα αποτελεί κατάφωρη αδικία εις βάρος του δευτέρου και παραβιάζει την αρχή της ισότητας.

Θεωρώντας ότι το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν Χανίων επιδιώκει και αγωνίζεται για την άρση των αδικιών που δημιουργήθηκαν με την παύση τροφοδότησης των πινάκων αναπληρωτών που προβλέπονται στο άρθρο 3 του Ν.3848/2010 και στο άρθρο 9 παράγραφος 2 του Ν.3848/2010. Οφείλει να ενημερώσει το ΔΣ της ΔΟΕ για την θέση του και να προτείνει η παράγραφος 4 του άρθρου 5Α του Ν.3848/2010 (Α’ 71), να αντικατασταθεί ώστε να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ως διπλή για τα δυσπρόσιτα σχολεία τα έτη 2010-2014 υπό το πνεύμα μιας ουσιαστικά δίκαιης συνολικής εκπαιδευτικής πολιτικής.