Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Πόσα ψέματα ακόμα;




Ο πρόεδρος του Συλλόγου μας, στην Έκτακτη Γενική μας Συνέλευση την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες για την αδράνειά του. Το ΔΣ στοχοποιήθηκε ότι δεν είχε πάρει, μέχρι και την ημέρα της συνέλευσης, απόφαση για τη συγχώνευση των ΑΤΕΙ βρεφονηπιοκομίας με τα τμήματα Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων.

Ως Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών είχαμε καταθέσει δημόσια από τις 27 Οκτωβρίου τη Θέση μας για το ζήτημα https://aeeke.blogspot.gr/2017/10/v-behaviorurldefaultvmlo.html   και στα σχολεία μας κοινοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου.


«Ως ΕΚΕ ξεκαθαρίζουμε ότι δεν διακατεχόμαστε από συντεχνιακά σύνδρομα και επομένως η πολιτική επιλογή του Υπουργείου Παιδείας για ανωτατοποίηση των αντίστοιχων σχολών ΑΤΕΙ βρεφονηπιοκομίας (με διατήρηση των υφιστάμενων εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους) σε πανεπιστημιακές σχολές δεν μας βρίσκει αντίθετους, καθώς αυτό συμβάλει στην αντιμετώπιση της ενιαίας αντίληψης της εκπαίδευσης. Εκείνο όμως που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους είναι το οποιοδήποτε ενδεχόμενο ενοποίησης-συγχώνευσης των ΑΤΕΙ Βρεφονηπιοκομίας με τα αντίστοιχα Πανεπιστημιακά Τμήματα Προχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.  
Οι θέσεις μας εδώ και δύο χρόνια είναι σταθερές και αμετάκλητες: «Καμία ενοποίηση των Νηπιαγωγείων με Παιδικούς σταθμούς οποιασδήποτε μορφής ή καθεστώτος λειτουργίας. Τα δημόσια Νηπιαγωγεία ανήκουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και αποτελούν  τη  βάση και το θεμέλιο του Δημοτικού Σχολείου. Αποδυναμώνοντας το Νηπιαγωγείο κινδυνεύει όλο το εκπαιδευτικό σύστημα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.»

Λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην:
  1. Συγχώνευση των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των Α.Τ.Ε.Ι. με τα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Αγωγής των ΑΕΙ.
  2. Ενοποίηση της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
  3. Υπαγωγή των Νηπιαγωγείων στους Δήμους
  4. Ιδιωτικοποίηση των Νηπιαγωγείων
  5. Υποβάθμιση & κλείσιμο των Νηπιαγωγείων
  6. Μείωση θέσεων εργασίας των Νηπιαγωγών»

Όταν μας ζητήθηκε στο ΔΣ, του Συλλόγου μας, να καταθέσουμε τις απόψεις μας ως Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. καταθέσαμε την άποψη μας την οποία και στηρίξαμε στη συνεδρίαση του ΔΣ της Τρίτης 31 Οκτωβρίου.

Το ίδιο έπραξαν και όλες οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές παρατάξεις. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να γίνει συνδιαμόρφωση από τον πρόεδρο και να πάμε σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση. Η συνδιαμόρφωση που είχε αναλάβει να φέρει σε πέρας ο Πρόεδρος, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης, δεν έφτασε ποτέ στα μέλη του ΔΣ.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του Συλλόγου “ξεχνάει” να λειτουργήσει θεσμικά και δεοντολογικά στα πλαίσια του Διοικητικού Συμβουλίου. Προφανώς και δεν έχουμε κάτι με τα πρόσωπα αλλά με τις ιδέες και τις αντιλήψεις που αυτά φέρουν. Η δημοκρατικότητα, η συναδελφικότητα, η αλληλεγγύη, η αγωνιστικότητα και η επιστημονική μας υπόσταση δεν μπορούν να πηγαίνουν χώρια. Για την Ενωτική κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. αποτελούν βασικές αρχές και αξίες με τις οποίες πρέπει να πορεύεται ο εκπαιδευτικός πόσο μάλλον οι εκπρόσωποί του. Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε εάν ο επικεφαλής του Συλλόγου μας, και κατ’ επέκταση και η παράταξή του, δεν συντάσσεται στις συλλογικές αποφάσεις, ακόμα κι αν διαφωνεί (-ούν), πώς μπορεί να διαμορφωθεί μια πραγματική, ισχυρή και ακέραιη συλλογικότητα για να αντιμετωπίσει στις συμπληγάδες των μνημονίων και των προσδοκιών του ΟΟΣΑ για ένα νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο της αγοράς; Για εμάς υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. Εκφράζουμε την αντίληψη της σύμπραξης και της συνεννόησης με καθαρά δημοκρατικά, συλλογικά και αγωνιστικά χαρακτηριστικά για να υπερασπιστούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα και το δημόσιο δωρεάν σχολείο που αξίζει στα παιδιά μας, ελπίζουμε τελικά στο σύλλογό μας να μην είμαστε οι μόνοι!


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς


Τσαλαπάκης Αντώνης

Αντιπρόεδρος του ΣΕΠΕ Ν. Χανίων