Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Αίτηση βελτίωσης θέσης εκπαιδευτικών


Θέμα : <<Αίτηση βελτίωσης θέσης αναπληρωτών εκπαιδευτικών>>

Με μια εντελώς διαφορετική στάση τη φετινή χρονιά το ΠΥΣΠΕ Χανίων αποφάσισε να διαχειριστεί τις τοποθετήσεις και τα αιτήματα βελτιώσεις θέσης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών του νομού. Μέχρι και πέρυσι οι αναπληρωτές είχαν το δικαίωμα σε εύλογο χρονικό διάστημα από την ημέρα τοποθέτησής τους να αιτηθούν βελτίωση θέσης. Όπως με ενημέρωσαν οι αιρετοί, στην αρχή της σχολικής χρονιάς, αποφασίστηκε να δοθούν όλα τα λειτουργικά κενά ενώ αιτήσεις βελτίωσης θα γίνονταν δεκτές μόνο για σοβαρούς λόγους (οικογενειακούς, λόγους υγείας κτλ.) κάτι στο οποίο συμφωνήσαμε. Για το θέμα αυτό, σχετική νομοθεσία δεν υπάρχει και όλες οι βελτιώσεις βασίζονται αποκλειστικά στην ευαισθησία του Υπηρεσιακού Συμβουλίου που τις εξετάζει.

Σύμφωνα με τα παραπάνω δημιουργούνται πολλά ερωτήματα:
  1. Γιατί οι αιρετοί θεώρησαν ότι στην Α φάση προσλήψεων δόθηκαν όλα τα λειτουργικά κενά ενώ στο τελευταίο από κοινού ενημερωτικό τους (22-10-2017) <πισημαίνουν ότι οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες για τη λειτουργία όλων των ολοήμερων τμημάτων , για το χωρισμό πολυπληθών τμημάτων με ιδιαίτερα προβλήματα, για την αναπλήρωση εκπαιδευτικών που απουσιάζουν με ολιγοήμερες άδειες, αλλά και για τις μακροχρόνιες άδειες που προκύπτουν . Σύμφωνα με τα στοιχεία οι ελλείψεις είναι πάνω από 20, αν και είναι δύσκολο να υπολογιστούν με ακρίβεια ανά σχολική μονάδα, λόγω της μορφής του Ενιαίου τύπου ολοήμερου σχολείου.>> ;
  2. Γιατί το θέμα δεν ήρθες στο ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ώστε να κινητοποιηθεί όλη η εκπαιδευτική κοινότητα; Στο ίδιο ενημερωτικό καταγράφουν ότι <<η πλειοψηφία αρνήθηκε να ικανοποιήσει αιτήσεις βελτίωσης θέσης αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι επικαλούνταν ιδιαίτερους λόγους, με το επιχείρημα ότι δόθηκαν όλα τα κενά που υπήρχαν κατά την πρώτη φάση πρόσληψης. Θεωρούμε πρέπει να εξετάζονται με ευαισθησία οι αιτήσεις όταν υπάρχουν ειδικοί λόγοι. Καταψηφίσαμε την εισήγηση.>>

Συνάδελφοι,

Αυτό που μέχρι χτες ήταν αυτονόητο σήμερα φαντάζει πολύ μακρινό. Τόσα χρόνια αγωνιζόμαστε για την εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αυτά των μονίμων. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αναπληρώνουν τους εαυτούς τους σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που βασίζεται μονάχα στο φιλότιμο και την ακοστολόγητη προσπάθεια του εκπαιδευτικού να φέρει εις πέρας το εκπαιδευτικό έργο.

Κάθε παιδαγωγικό επιχείρημα απόρριψης αιτήματος βελτίωσης θέσης καταρρίπτεται αφού δεχόμαστε να αντικατασταθεί αναπληρωτής εκπαιδευτικός στα μέσα της σχολικής χρονιάς επειδή μόνιμος εκπαιδευτικός επιστρέφει στην οργανική του θέση από άδεια.

Ζητώ:
  1. το ΔΣ του συλλόγου να εξετάσει το θέμα και να παρέμβει ώστε να πάψει αυτή η αδικία εις βάρος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εργάζονται στα σχολεία του νομού.
  2. Τα διορισμένα μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου να αντιμετωπίζουν με ευαισθησία τις αιτήσεις βελτίωσης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικά όταν δεν είναι κατ' επανάληψη.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Τσαλαπάκης Αντώνης