Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Αντιδημοκρατικές διαδικασίες από την ΕΑΚ



Θέμα : Υιοθέτηση αντιδημοκρατικών διαδικασιών λήψης απόφασης στο Σύλλογό μας από την ΕΑΚ

Οι μάσκες έπεσαν, στο προεδρείο του Συλλόγου μας, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τη συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα. Δυστυχώς η παράταξη της ΕΑΚ (“αριστερή κίνηση”) επέλεξε, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που της έδωσαν οι συνάδελφοι με την ψήφο τους να έχουν τον Πρόεδρο, να υιοθετήσει μια διαφορετική τακτική από τα προηγούμενα χρόνια κι αυτή δεν είναι άλλη από την αντιδημοκρατική διαδικασία λήψης απόφασης της μειοψηφίας. O Πρόεδρος θεώρησε ότι οι 3 ψήφοι (της ΕΑΚ) αποτελούν πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου (παρουσία 7 μελών του ΔΣ). Για τη συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθήθηκε, με ευθύνη του Προέδρου, μήλο της έριδος υπήρξε το πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο θα καλούνταν τα μέλη του συλλόγου στην παράσταση διαμαρτυρίας για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Αντιλαμβανόμαστε την “συμφεροντολογική” λογική προς ικανοποίηση των όποιων ιδεοληψιών της συγκεκριμένης παράταξης αλλά οι αποφάσεις είτε τους αρέσει είτε όχι, σε μια δημοκρατία και σε όλα τα θεσμικά όργανα λαμβάνεται με πλειοψηφία των παρόντων.

Σε ότι μας αφορά στηρίξαμε την κινητοποίηση και προτείναμε στο κείμενο που μας κατατέθηκε προς διαβούλευση συγκεκριμένες αλλαγές καθώς το ίδιο κείμενο προωθείτε προς τους συναδέλφους αλλά και τα ΜΜΕ. H πλειοψηφούσα παράταξη θεώρησε ότι δεν πρέπει να προτείνονται τόσες αλλαγές σε ένα κείμενο που έχει συνταχθεί από κάποιον άλλο, ενώ ταυτόχρονα δεν πρότεινε σημεία σύγκλησης. Στη Δημοκρατία, στα θεσμικά όργανα, όταν οι συνάδελφοι δεν σου έχουν δώσει αυτοδυναμία, ο διάλογος και η προσπάθεια σύγκλισης και σύνθεσης των απόψεων αποτελούν κορυφαίες διαδικασίες. Αλλά μάλλον για την ΕΑΚ αυτά είναι ψιλά γράμματα…

Ως Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών αναλαμβάνοντας την ευθύνη που μας αναλογεί, με την ψήφο των συναδέλφων μας, συμμετέχουμε στο προεδρείο του ΔΣ του Συλλόγου μας στη θέση του Αντιπροέδρου και οφείλουμε να αναφέρουμε οτιδήποτε πέφτει στην αντίληψή μας και υπερβαίνει δημοκρατικές διαδικασίες και στρεβλώνει την πραγματική βούληση των συναδέλφων μας όπως αυτή αποτυπώνεται με τους συσχετισμούς δυνάμεων των συνδικαλιστικών χώρων στο ΔΣ του Συλλόγου μας. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη ενέργεια της πλειοψηφούσας παράταξης (ΕΑΚ) στο ΔΣ του Συλλόγου, τους καλούμε να προχωρήσουν σε νέα συνεδρίαση του ΔΣ με σκοπό να ανακαλέσουν την απόφαση και να προβούν σε όλες τις σύννομες ενέργειες για την αποκατάσταση του κύρους του ΔΣ του συλλόγου και των αποφάσεών του. Παράλληλα δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να υποστηρίζουμε όσα θεωρούμε όφελος του εκπαιδευτικού και του δημόσιου σχολείου. Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με καθαρές προτάσεις και θέσεις για ένα πλουραλιστικό σύλλογο εκπαιδευτικών όπου όλες οι απόψεις θα ακούγονται και θα οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από την εκάστοτε πλειοψηφία. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια σε νοοτροπίες που δεν θυμίζουν σε τίποτα τις βασικές αρχές της δημοκρατίας.


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Μαυρογεννάκης Γιώργος

Τσαλαπάκης Αντώνης