Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

1ο Eνημερωτικό Οκτωβρίου

Θέμα : Τι προβλέπετε για τη μισθολογική μας εξέλιξη...

  Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Από τις επισκέψεις μου, σε σχολικές μονάδες, την φετινή χρονία αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι ξεκάθαρο το ζήτημα της μισθολογικής μας εξέλιξης, από τον ένα βαθμό στον επόμενο, ακόμη και για τους συναδέλφους που επιθυμούν να τραβήξουν το δρόμο αυτής της αξιολόγησης. Για το λόγο αυτό σας παραθέτω τα αποσπάσματα της κείμενης νομοθεσίας που σας αφορούν άμεσα.

Στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Άρ .1ο Υποπαρ.Γ1 του Ν4093/2012 (ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ) Αναστέλλεται μέχρι 31.12.2016, η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 19 και της περίπτωσης β΄ του τελευταίου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν.4024/2011 (Α΄ 226). Το οποιο αφορά το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων και Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων.

Η κυβέρνηση αυτή, ως υποστηριχτής των μνημονιακών πολιτικών, βασιζόμενη στο Ν 4024/11 όπως και στο Ν 4093/12 πάγωσε οποιαδήποτε μισθολογική μας εξέλιξη από 1/11/2011 δίχως να δεσμεύεται, όπως φαίνεται, για την ακριβή ημερομηνία αναστολής της απόφασής της αυτής.

Για να γίνουν πιο κατανοητές οι μεθοδευμένες κινήσης για απολύσεις και ο αυταρχισμός του υπουργείου αρκεί κανεις να σκεφτεί ότι:
α) Οι εκπαιδευτικοί που χαρακτηρίζονται ελλιπείς σε περισσότερα του ενός κριτήρια σε µία εκ των κατηγοριών χαρακτηρίζονται συνολικά ελλιπείς, ασχέτως συνολικής βαθµολογίας (άρθρο 16, παρ. 4 του Π..τος 152/2013).
β) Οι εκπαιδευτικοί που, σύµφωνα µε την τελική τους βαθµολογία ή σύµφωνα µε την παράγραφο 4 (σ.σ. βλέπε προηγούµενη περίπτωση), χαρακτηρίζονται συνολικά ελλιπείς, µε σχετική πράξη του διευθυντή εκπαίδευσης, εγγράφονται στον πίνακα των µη προακτέων (άρθρο 16, παρ. 5 του ΠΔτος 152/2013).
γ) Υπάλληλος, ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες µη προακτέων στον ίδιο βαθµό, παραπέµπεται µέσα σε δύο (2) µήνες από την κύρωση του οικείου πίνακα υποχρεωτικώς προς κρίση στο υπηρεσιακό συµβούλιο, το οποίο, µε αιτιολογηµένη απόφαση του και µετά από προηγούµενη κλήση αυτού για να παράσχει εγγράφως ή προφορικώς τις αναγκαίες διευκρινίσεις, µπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά έναν βαθµό (άρθρο 95 του Υπαλληλικού Κώδικα).

Ως εκπρόσωπος της Ενωτικής Κίνησης Εκπαιδευτικών έχω υπερτονίσει ότι οφείλαμε τόσα χρόνια να έχουμε μια πρόταση ποιοτικής (αυτο)αξιολόγησης, με στόχο την ανατροφοδότηση του εκπαιδευτικού και του σχολείου. Στους χαλαιπούς καιρούς του μνημονίου καλείτε η βάση της εκπαιδευτικής κοινότητας να διατελέσει τον σημαντικότερο ρόλο στη διασφάληση του δημόσιου σχολείου με την άρνηση συμμέτοχής σε οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης η οποια μπορεί να συρρικνώσει ένα σχολείο ή να απολύσει χιλιάδες συναδέλφους μας.

                               Με Συναδελφικούς Χαιρετισμούς

                                  Αντώνης Τσαλαπάκης

                       Ο αντιπρόσωπος στη ΔΟΕ Ν. Χανίων