Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Ομιλία-Τοποθέτηση στην Τακτική Γεν Συνέλευση του Ιουνίου

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Είναι σημάδι του καιρού η απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος . Μια στρατηγική η οποία έχει ξεκινήσει χρόνια πριν και στόχευε στην διάλυση και στον αποπροσανατολισμό από τα συλλογικά μας όργανα και τους συλλόγους μας. Αυτή τη χρονική 
συγκυρία δικαιώματα που τόσα χρόνια είχαν κατακτήσει με αγώνες οι συνάδελφοι μας τα βλέπουμε να χάνονται , να αναιρούνται στα πλαίσια μια νεοφιλελεύθερης πολίτικης που εφαρμόζει η πολιτική ηγεσία του τόπου αυτού.

Με αυτόν τον τρόπο, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, χάσαμε και το δικαίωμα μας να πραγματοποιούμε τις Γενικές μας συνέλευσης πρωινές ώρες.

Γιατί οι ίδιοι δεν δίναμε το παρόν απαξιώνοντας τες.
Γιατί οι ίδιοι βρίσκαμε προφάσεις, κατηγορώντας τους ομιλητές, για την στάση που εμείς οι ίδιοι κρατούσαμε απέναντι στο συλλογικό μας όργανο.

Το δικαίωμα μας το χάσαμε γιατί δεν ήμασταν παρόντες. Και θα είναι πολλά αυτά που θα χάσουμε στο μέλλον αφού αντί να κινούμαστε συλλογικά και ενωτικά εμφανιζόμαστε διασπασμένοι κατηγορώντας τους άλλους για την δική μας αποχή και ελλιπής αντίδραση.

Είδατε ότι από του χρόνου τα σχολειά μας ναι μεν θα κλείνουν κανονικά εμείς όμως θα είμαστε παρόντες σε εργασίες και επιμορφωτικές διαδικασίες έως τις 30 του μηνά. Ούτε αυτό καταφέραμε να το απεμπολήσουμε.

Η κυβέρνηση συνεχώς αναδιπλώνεται ώστε να συνεχίσει το έργο της όσο καλύτερα μπορεί. Ακόμα και ο υπουργός παιδείας λένε ότι επίσημα δεν είναι ο Αρβανιτόπουλος καθώς είναι αναπληρωτής του Αγγελου Λασκάρεως

Και για να μην παρεξηγηθώ αντίδραση δεν είναι μονό o απεργιακός αγώνας που προκηρύσσει η ΔΟΕ και οι στάσεις εργασίας που προκηρύσσει αντίστοιχα ο σύλλογός μας. Η αντίδραση μας φαίνεται ακόμα και με την συμμέτοχη μας στα οποία συλλαλητήρια και στάσεις διαμαρτυρίας αποφασίζει ο σύλλογος ότι είναι για το συμφέρον της βάσης.

Ακόμα και τότε, το μήνυμα που θέλουμε μπορούμε να το περάσουμε προς την κοινωνία. Όμως, τέτοιες δράσεις μας φαίνονται αδιάφορες και οι απεργίες καταπιεστικές την περίοδο της οικονομικής στενότητας που διανύουμε.

Νομίζω ότι οφείλουμε να αναθεωρήσουμε πολλά γι αυτά που σκεφτόμασταν μέχρι σήμερα και να συσπειρωθούμε γύρω από το συλλογικό μας όργανο και τις αποφάσεις του.

Τη φετινή χρονιά ως νέα παράταξη στο νομό επιδιώξαμε να συμβάλουμε με όποιο τρόπο θεωρούσαμε δυνατό στην αντιμετωπίσει των θεμάτων που προέκυπταν γύρω από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Για μας ήταν μια χρόνια γνωριμίας αλλά και προβληματισμού για τον τρόπο αντιμετώπισης των συναδέλφων και του μοντέλου του συνδικαλίζεστε που επικρατεί στο νομό.

Με έκπληξη μου διαπίστωσα ότι η ενημέρωση στις σχολικές μονάδες της περιφέρειας ήταν ανύπαρκτη σε μια χρονιά που κάθε άλλο από απαραίτητη και αναγκαία θα την χαρακτηρίζαμε. Προσωπικά πιστεύω ότι οι προβληματισμοί και οι ιδέες της βάσης δεν μπορούν να χωρέσουν σε μια Τακτική Γεν Συνέλευση καθώς ο χρόνος πιέζει και είναι περιορισμένος.

Ως ενιαία παράταξη ενημερώσαμε τους θεσμικούς εκπροσώπους του νησιού (βουλευτές και δημάρχους) σε όλους τους νομούς της Κρήτης για τα κενά που υπήρχαν στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία μας. Δύο δήμαρχοι ανταποκρίθηκαν και έστειλαν οι ίδιοι επιστολές στο υπουργείο παιδείας ζητώντας να καλυφθούν άμεσα τα κενά ενώ την ίδια στάση κράτησαν και οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης του νησιού.

Με λύπη μου μας ενημέρωσαν ότι σε πρόταση επερωτήσεις για τα κενά της Κρήτης που ήταν έτοιμοι να καταθέσουν, σκόνταφτε, όπως ενημέρωναν τον αιρετό του ΑΠΥΣΠΕ Δερμητζάκη Δημήτρη.
Που; Σε ερώτηση που έγινε σε μέλος ΔΣ του συλλόγου το όποιο διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρχαν ιδιαίτερα κενά. Για το λόγω αυτό και κοινοποίησα με ενημερωτικό σημείωμα στις 30 Σεπτεμβρίου τα συγκεντρωτικά κενά που ανέφερα στην πρόταση μου για τα Χανιά τα οποία ήταν ήδη αναρτημένα από τους αιρετούς. Επομένως οι ανάγκες που περιγράφαμε υπήρχαν.

Τι γίνεται μετά πειθαρχικά στα Χάνια...

Πρόσφατα το ΣτΕ έκρινε συνταγματική την αυτοδίκαιη αργία οποιουδήποτε δημοσίου υπαλλήλου κατηγορηθεί για μια πειθαρχική πράξη πριν βγει η τελεσίδικη απόφαση.

Σε αντίθεση με αυτήν την απόφαση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας λόγω της πολίτικης του στήριξης και ενώ έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση της κατηγορίας του και έχει οριστεί και η ποινή του παίρνει χάρη από τον πρόεδρο της δημοκρατίας ύστερα από εισήγηση του υπουργού δημοσίας τάξης. Το αδίκημα παραμένει πράγμα που σημαίνει ότι η απόφαση για την οποία καταδικάστηκε ήταν ορθή ενώ η ποινή διαγράφεται.

Και ας έρθουμε τώρα και στα του οίκου μας. Με εντελώς αντίθετο σκεπτικό κινήθηκε ο προϊστάμενος Αθμίας Εκπσης στην καταγγελία που κατέθεσαν γονείς εναντίων των εκπ/κών του 1ου Δημοτικού Σχολειού Νέας Κυδωνιάς στο Γάλατα.
Ενώ οι συναδέλφισσες αθωώθηκαν από την πρώτη ΕΔΕ ο δντης εκπαίδευσης φάνηκε ότι επιδίωκε την καταδικαστική απόφαση του ανακριτή ο όποιος εμμένοντας στην απόφαση του τις αθώωσε άλλες δυο φόρες λειτουργώντας αμερόληπτα.

Εδώ μας δημιουργήθηκε το ερώτημα ως παράταξη.

Γιατί ενώ αθωώθηκαν 3 φόρες ο προϊστάμενος επιδίωκε την καταδίκη τους;
Γιατί την απόφαση του την στήριξε και ο δντης εκπαίδευσης Ρεθύμνου όπως φάνηκε στην συνεχεία;

Αρνούμενες την ποινή που έπειτα από τις αθωωτικές αποφάσεις των ΕΔΕ ο δντης εκπαίδευσης εξέδωσε ζήτησαν η υπόθεση τους εκδικαστεί από το περιφερειακό συμβούλιο από όπου και αθωώθηκαν.

Για τους παραπάνω λόγους ζητήσαμε από το ΔΣ με κοινοποίηση στα σχολειά αρχικά την 4η Μαρτίου επικαλούμενοι τις διατάξεις του καταστατικού να υλοποιήσει την παράγραφο 2 του άρθρου 9 όπου << τα μελή τα οποία αποδεδειγμένα ενεργούν ενάντια στο σκοπό του Συλλόγου>> έπειτα από πρόταση του ΔΣ στην τακτική Γεν Συνέλευση μπορούν να διαγραφούν από μέλη του.

Το ΔΣ του συλλόγου αφού εξέτασε την πρόταση μας δεν δέχτηκε να τεθεί το ζήτημα για ψηφοφορία , διαδικασία καθ όλα νόμιμη και σεβαστή. Προσωπικά δεν με κάλυψε η αιτιολογία ότι η πρόταση της διαγραφής στρέφεται επί προσωπικού και όχι προς την ιδιότητα και το ρόλο του προϊσταμένου πράγμα το όποιο αν διαβάσει κάνεις το καταστατικό του συλλόγου μιλάει ξεκάθαρα για την διαγραφή μέλους και όχι θεσμικού ρόλου.

Για μας είναι αδιανόητο να μιλάμε συγκαταβατικά για την αθωότητα ενός συναδέλφου. Πότε θα σηκώσουμε κεφάλι; Γιατί συνάδελφοι η διαγραφή που ως παράταξη προτάξαμε και για τους δυο δντες εκπαίδευσης είναι η ελάχιστη αντίδραση σε μια άδικη κατ επανάληψη απόφαση.

Είναι ζήτημα ηθικό για το σύλλογο. Δεν είμαστε δικαστές αλλά τοποθετούμαστε στο πολιτικό σκέλος όχι στο καθαρά νομικό. Αυτοί που φέρονται κατά των συναδέλφων μας άδικα δεν μπορούμε να τους έχουμε στα σωματεία μας.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για την αυτο-αξιολόγηση όλοι γνωρίζεται πως είναι η κατάσταση.

Δεν θα μακρηγορήσω. Όσον αφορά το κείμενο που απέστειλε για τα δημοτικά η Ομοσπονδία είμαι απόλυτα σύμφωνος. Βρίσκω όμως ένα αριθμό λαθών στην σύνταξη του κειμένου που αφορά τα νηπιαγωγεία και μιας και η εγκύκλιος όριζε την ημερομηνία του πρακτικού να είναι το αργότερο έως 31 Μαΐου αλλά η κατάθεση του έως 21 Ιουνίου. Καταθέτω μερικές διορθώσεις που θεωρώ απαραίτητες για το κείμενο της ΑΕΕ των νηπιαγωγείων.

Δείκτης 3.2 Ανάπτυξη και εφαρμογή παιδαγωγικών πρακτικών και πρακτικών αξιολόγησης των μαθητών

Στο νηπιαγωγείο ευτυχώς ακόμη δεν υπάρχει σχολικό εγχειρίδιο. Θα μπορούσε να διατυπωθεί : να αποτιμήσουμε το αναλυτικό πρόγραμμα ως στοιχείο που αναπόδραστα καθοδηγεί τον εκπαιδευτικό και οριοθετεί το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Δείκτης 5.1. Εκπαιδευτικά προγράμματα και καινοτομίες υποστηρικτικές και αντισταθμιστικές παρεμβάσεις

Στο νηπιαγωγείο δεν υφίσταται ενισχυτική διδασκαλία και συμπλήρωση διδακτικού ωραρίου

Δείκτης αξιολόγησης 5.2. Ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων δράσης για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου
Να διαγραφούν τα διδακτικά εγχειρίδια

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η συμμετοχή μας στην αποτροπή της επιμόρφωσης των δντων για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα δώσει ένα ακόμα μήνυμα στην τοπική κοινωνία για την θέση μας και για το δίκαιο της προσπάθειας μας ώστε να μην συσχετίζεται η οποία αξιολόγηση μας με την μισθολογική – βαθμολογική μας εξέλιξη. Ακόμα ένας αγώνας που πρέπει να δοθεί μαζικά και ο δρόμος του ούτε σύντομος είναι ούτε εύκολος στην χρονική περίοδο που διανύουμε.

Στο τέλος του μπλοκαρίσματος σήμερα στο 8ο Δημοτικό φάνηκε ότι πολλοί κατηγορούσαν την ΔΟΕ για ελλιπής συνδικαλιστική στήριξη. Η Ομοσπονδία μας ψηφίζει ένα σχέδιο δράσης το οποίο ο κάθε σύλλογος μπορεί να το χρησιμοποιήσει ώστε να επιτύχει το δικό του σκοπό.
Η ομοσπονδία δίνει τα εφόδια για τον αγώνα. Τον αγώνα τον κάνουμε εμείς και αν δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σε αυτόν τον αγώνα μιλάμε για ένα χαμένο αγώνα.

Όσον αφορά την στάση των σχολικών συμβούλων όλο αυτό το διάστημα καλό είναι να δούμε ότι 56 σχολικοί σύμβουλοι κατέθεσαν ένα ενιαίο κείμενο με τις θέσεις τους για αυτή την αξιολόγηση που προωθείτε από το υπουργείο παιδείας.

Μέσα σε όλους αυτούς τους σχολικούς συμβούλους συνυπογράφουν δυο μονό σχολικοί σύμβουλοι από όλη την Κρήτη και προς τιμή τους είναι και οι δυο σχολικοί σύμβουλοι της δημοτικής εκπαίδευσης της 5ης και 2ης περιφέρειας Χανιών.

Ήλιου φαεινότερο είναι η στάση των υπολοίπων σχολικών συμβούλων δασκάλων και νηπιαγωγών οι όποιοι με φόβο της επερχόμενες αξιολογήσεις τους έκαναν πίσω πιέζοντας και αυτούς τους δυο να μην υπογράψουν. Ακόμα και κάτω από πιέσεις που δέχτηκαν οι συνάδελφοι μας ,γιατί αυτοί που αγωνίζονται με εμάς και δεν ξεχνάμε από που ξεκίνησαν είναι συνάδελφοι μας, δεν άκακων πίσω.

Πιστεύω ότι το κείμενο αυτό θα πρέπει να πιέσουν ώστε να υιοθετηθεί από την ΠΕΣΣ η οποία ενώ στην πρώτη της ανακοίνωση ήταν καταπέλτης κατά της αξιολόγησης με την δεύτερη που εξέδωσε διώχνει να μην παίρνει ξεκάθαρη στάση και να αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους.

Το συνδικαλιστικό κίνημα επομένως για να απαντήσει σε όλα αυτά θα πρέπει να υπερβεί τη μέχρι σήμερα αποστολή του-δράση του (διεκδίκηση κλαδικών δικαιωμάτων και βελτίωση συνθηκών εργασίας) και να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια πραγματικού εκδημοκρατισμού των θεσμών και διαδικασιών, τη διαμόρφωση συνθηκών ανατροπής των πολιτικών που οδηγούν στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου της χώρας, που συρρικνώνουν το κοινωνικό κράτος και μεταλλάσσουν τον κοινωνικοοικονομικό ιστό της χώρας μας.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία το συνδικαλιστικό κίνημα, όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα εάν συμμετέχουμε ως εκπρόσωποι ή όχι πρέπει να υψώσουμε το ανάστημά μας και να εμβολίσουμε κάθε προσπάθεια συρρίκνωσης των συλλογικοτήτων μας, κάθε προσπάθεια που θέλει να υποθηκεύσει το μέλλον μας. Σε αυτή τη συγκυρία πρέπει να είμαστε περισσότερο από ποτέ, ενωμένοι, να συμμετέχουμε ενεργά στα συλλογικά μας όργανα, στις γενικές μας συνελεύσεις ώστε να μπορούμε να δίνουμε σε κάθε πρόκληση συλλογική απάντηση. Να αποδείξουμε πως ότι και να κάνουν δεν παραδίδουμε τα συλλογικά μας όπλα

Ας αναλογιστούμε πόσο επιθετική μπορεί να είναι η παθητικότητά .Ότι η ουδετερότητα στα σημαντικά είναι πάντα συνενοχή.

Ας αναλογιστούμε ότι τα «όχι» είναι αυτά που μας καθορίζουν στη ζωή, και όχι τα «ναι».