Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

3o Ενημερωτικό Ιουνίου

Θέμα : Μια απάντηση όπως οφείλω…

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Στην τακτική Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας, τη Δευτέρα 2 Ιουνίου, τοποθετήθηκα στα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον κλάδο μας. Γνωρίζοντας ότι οι Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις του καλοκαιριού είναι απολογιστικές και γίνεται κριτική για τις αποφάσεις, ενέργειες και δράσεις του ΔΣ, έπραξα όπως θεωρούσα σωστό και τοποθετήθηκα πάνω στο ζήτημα που είχε προκύψει στην αρχή του σχολικού έτους όσον αφορά τα κενά που παρουσιάζουν τα Χανιά ως νομός.


Το ιστορικό της υπόθεσης
Ως Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών και καθ όλα ανεξάρτητη και αχρωμάτιστη παράταξη συγκεντρώσαμε τα κενά και των 4 νομών του νησιού βάση των στοιχείων που παρουσίαζαν οι αιρετοί του κάθε νομού και προχωρήσαμε σε ένα κείμενο – ανοιχτή επιστολή (http://enotikikinisiekpedeutikon.blogspot.gr/2013/09/blog-post_20.html) όπου ζητούσαμε από όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους του νησιού (βουλευτές και δημάρχους) ανεξαρτήτου κόμματος να πάρουν θέση και να συμβάλουν με όποιο τρόπο μπορούσαν στην κάλυψη των κενών αυτών.


ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΝΟΜΟΙ
ΔΑΣΚΑΛΟΙ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
80
35
115
ΡΕΘΥΜΝΟ
30
20
45
ΧΑΝΙΑ
75
45
90
ΛΑΣΙΘΙ
0
16
20

Με ενημερωτικό το οποίο σας κοινοποίησα την 30η Σεπτεμβρίου η πρόταση για τα κενά των Χανίων έπεφτε στο κενό καθώς συνδικαλιστής του νομού, ενημέρωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με πολιτικό γραφείο της αντιπολίτευσης,
ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα κενά. http://enotikikinisiekpedeutikon.blogspot.gr/2013/09/blog-post_30.html

Εδώ θα μπορέσετε να δείτε και τα κενά της επερώτησης που κατατέθηκε από τους βουλευτές Κριτσωτάκη Μιχάλη, Διακάκη Μαρία, Δερμιτζάκη Κωστή, Ξανθό Αντρέα, Σταθάκη Γιώργο, Κουράκη Τάσο. http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=33013

«Η κατάσταση σε όλη τη χώρα είναι τραγική. Σε ό,τι αφορά στην Κρήτη, δύο ολόκληρες βδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, τα περισσότερα σχολεία λειτουργούν με δυσκολία ή υπολειτουργούν ενώ σε κάποια άλλα δεν έχει χτυπήσει ακόμα κουδούνι (!) (στα Δ.Σ. Παναγιάς, Καβροχωρίου, Καρκαδιώτισσας καθώς και στα Νηπιαγωγεία Αξού, 2ο Ανωγείων, 2/θ Ροδωπού, 1/θ Καμισιανών και 1/θ Ροδωπού).
Τα κενά σε επίπεδο Κρήτης ξεπερνούν τα 570 (σύμφωνα με στοιχεία των Συλλόγων Εκπαιδευτικών. Στο νομό Ηρακλείου φτάνουν τους 80 δασκάλους, 35 νηπιαγωγούς και 115 ειδικοτήτων και στο νομό Ρέθυμνου ανέρχονται σε 30, 20 και 45 αντίστοιχα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Ορισμένοι συνάδελφοι (εκλεγμένοι από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους), που ταλαιπωρούνται μάλλον ακόμη από κατοχικό πολιτικό σύνδρομο, μέσα στην τακτική Συνέλευση “διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους” και εξαπέλυαν προσβλητικούς μύδρους προς το πρόσωπό μου, στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι δεν φέρουν την ευθύνη της μη ανάδειξης των κενών των Χανίων. Όμως ορισμένα ερωτήματα συνεχίζουν να πλανώνται στους συναδέλφους χωρίς να δίδεται απάντηση, μέχρι στιγμής, από κανένα συνδικαλιστικό στέλεχος με θέση ευθύνης.
  • Γιατί η επερώτηση που κατατέθηκε στη βουλή δεν αναφέρει τα κενά των Χανίων;
  • Γιατί ενώ ο σύλλογος είχε ενημερώσει με επιστολή του, με ημερομηνία 7-9-2013 προς το Υπουργείο Παιδείας, το ΔΣ ΔΟΕ, Βουλευτές Χανίων και ΜΜΕ όπου αναφέρει: Σύνολο ελλείψεων δασκάλων 130, σύνολο ελλείψεων νηπιαγωγών 59, σύνολο ελλείψεων δασκάλων ειδικής αγωγής 60, σύνολο ελλείψεων ειδικοτήτων 115, δεν συμπεριλαμβάνονται;
  • Γιατί η επερώτηση στη βουλή καθυστέρησε τόσο πολύ αν υποθέσουμε ότι ήταν αποτέλεσμα της επιστολής του συλλόγου;
Όσον αφορά την αποκάλυψη του ονόματος που για πολλούς είναι διακαής πόθος καλό θα ήταν, εφόσον έχει ο ίδιος επίγνωση του προβλήματος που δημιούργησε στο νομό μας, να κάνει δημόσια τοποθέτηση. Είχα και έχω ηθικό χρέος, ως δάσκαλος και ως συνδικαλιστής, να αναφέρω το γεγονός που αποδεικνύεται από τα επίσημα έγγραφα που κατατέθηκαν στη βουλή των Ελλήνων. Ένα είναι όμως σίγουρο, ότι η συνδικαλιστική εκπροσώπηση του κλάδου μας επιλέγεται από τη βάση των συναδέλφων. Ας γίνουν λοιπόν οι κατάλληλες επιλογές την επόμενη εκλογική περίοδο για μια ουσιαστική εκπροσώπηση των Χανίων δίχως κομματικές και οποιεσδήποτε άλλες αγκυλώσεις.
Ως Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών, ενημερώσαμε τα σχολεία μας, καταγγείλαμε τις όποιες αυθαιρεσίες της διοίκησης, αναδείξαμε όλα τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδο μας, προτείναμε λύσεις, προτείναμε αγωνιστικές δράσεις, συμμετείχαμε και συμμετέχουμε σε όποιες θεσμικές θέσεις μας αναδείξατε και πάνω από όλα κινηθήκαμε σύμφωνα με τους βασικούς ηθικούς άξονες και τις αρχές με τις οποίες συμμετείχαμε στις εκλογές. Συνεπείς στην πορεία μας συνεχίζουμε για έναν διαφορετικό, ένα συμμετοχικό, διάφανο, ουσιαστικό συνδικαλισμό. Δεν λυγίζουμε, δεν σταματάμε, δεν μας φοβίζει τίποτα και κανείς. Συνεχίζουμε όλοι μαζί με όραμα ένα καλύτερο αύριο. Μπορούμε να το πετύχουμε. Είναι στο δικό μας χέρι!!!


                                                                   Με συναδερφικούς χαιρετισμούς
                                                  Αντώνης Τσαλαπάκης

                                                                   Ο αντιπρόσωπος στη ΔΟΕ Ν. Χανίων