Τρίτη 28 Μαΐου 2024

1η Δύναμη με αύξηση ποσοστών η Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών


Η Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. ευχαριστεί τους 857 συναδέλφους που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία. Τόσο η συμμετοχή των συναδέλφων, όσο και η ανανέωση της εμπιστοσύνης στην παράταξή μας στο προεδρείο του Συλλόγου, μας γεμίζει ευθύνη για δυναμικές διεκδικήσεις, υπεύθυνη και ουσιαστική εκπροσώπηση στα θεσμικά όργανα του Κλάδου.

Ως Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. χαιρόμαστε ιδιαίτερα που νίκησε το περιεχόμενο των προτάσεων και των θέσεων απέναντι στα «απολιτίκ» συνθήματα και στα ανέξοδα τσιτάτα, που νίκησε η μαχητική εκπροσώπηση απέναντι στη λογική διχαστικών διλημμάτων και ανεύθυνου λαϊκισμού.
Εμείς θα συνεχίσουμε αταλάντευτα τη δουλειά σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του Σωματείου, στο διάλογο και τη σύνθεση των απόψεων με μοναδικό γνώμονα τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των συναδέλφων, την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του Σχολείου και την αντιμετώπιση των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών.
#Εκπροσώπηση σημαίνει διεκδίκηση !

Αναλυτικά τα εκλογικά αποτελέσματα:

Για το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγονται με σειρά ψήφων οι παρατάξεις:

Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών              300 ψήφους 35%  3 Έδρες

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών 196 ψήφους 22%  2 'Έδρες

Δημοκρατική Συνεργασία                         165 ψήφους 19%  2  Έδρες

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση                    151 ψήφους  17%  2 Έδρες

Δημ. Αγωνιστική Κίνηση Εκπαιδευτικών 20 ψήφους    2%    0 Έδρες


Για τους Αντιπροσώπους στο Συνέδριο της ΔΟΕ εκλέγονται με σειρά ψήφων οι παρατάξεις:

Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών               270 ψήφους   3 Αντιπρόσωποι

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών 212 ψήφους   2 Αντιπρόσωποι

Δημοκρατική Συνεργασία                         181 ψήφους   2  Αντιπρόσωποι

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση                     149 ψήφους   2 Αντιπρόσωποι

Δημ. Αγωνιστική Κίνηση Εκπαιδευτικών   `14 ψήφους   0 Αντιπρόσωποι


Σύνολο ψηφισάντων:

857

Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Νέοι Δρόμοι - Δυναμικοί Αγώνες - Συνεχίζουμε σταθερά και υπεύθυνα μπροστά!!!

 


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, 

στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, έχει επικρατήσει η πολιτική που βρίσκεται πάνω από τον άνθρωπο και τις ανάγκες των κοινωνιών, των εργαζόμενων, των νέων. Αυτή την πολιτική βιώσαμε και την περίοδο COVID στην Υγεία. Ενδεικτικό της πολιτικής επιλογής της Κυβέρνησης της ΝΔ, ως προς την υπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, είναι πως έχει καταστήσει τη χώρα πρωταθλήτρια σε όλη την Ευρώπη στην ακρίβεια, και στα υπερκέρδη των επιχειρήσεων της ενέργειας και των αναγκαίων αγαθών για την ζωή των πολιτών. Ενώ, οι μισθοί των εργαζομένων βρίσκονται στα τάρταρα και δεν καλύπτουν το υψηλό κόστος ζωής.

Σε ό, τι αφορά τη Δημόσια Εκπαίδευση η πολιτική της ιδιωτικοποίησης συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς (εκτός από το επίπεδο των δαπανών για την παιδεία) τόσο με την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολεγίων όσο και με την πρόσφατη νομοθέτηση, εκτροπής του άρθρου 16 του Συντάγματος, για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η Κυβέρνηση της ΝΔ, επιφέρει συνεχώς αναχρονιστικά και απανωτά χτυπήματα στο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, εξυπηρετώντας ξεκάθαρα και απροκάλυπτα ιδιωτικά -και πολλές φορές παρασιτικά- συμφέροντα π.χ. αύξηση μαθητών στα τμήματα σε δημοτικό και νηπιαγωγείο, επέκταση των πρότυπων σχολείων, καθιέρωση της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής που ωθεί στα ιδιωτικά ΙΕΚ και κολέγια μαθητές με πολύ καλές επιδόσεις, εξετάσεις τύπου ελληνικής pisa, κατάργηση των σχολικών επιτροπών κ.α. Κι όλα τα παραπάνω κάνοντας χρήση της καταστολής και του αυταρχισμού μέσω δικαστικών προσφυγών. Η χειραγώγηση εκπαιδευτικών και κοινής γνώμης είναι ο απώτερος στόχος.

Η πεμπτουσία της εκπαιδευτικής πολιτικής, της Κυβέρνησης της ΝΔ, που σηματοδοτεί την πολιτική επιλογή της σταδιακής απόσυρσης του κράτους από την παροχή δημόσιας εκπαίδευσης είναι η προσπάθεια εφαρμογής των νόμων που αφορούν την «αξιολόγηση»- κατηγοριοποίηση των σχολείων, την προσωπική αξιολόγηση-κατάταξη των εκπαιδευτικών με στόχο τη μετάθεση των ευθυνών του κράτους στους εκπαιδευτικούς, αλλά και την μετατροπή των σχολείων σε επιχειρηματικές μονάδες «ζύγισης» αγοράς και πώλησης.

Η Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε., στυλοβάτης των στρατηγικών επιλογών της ΔΟΕ, τα τελευταία χρόνια μέσα από την εκπροσώπησή του στο ΔΣ της ΔΟΕ αγωνίζεται μαχητικά, και συνεχίζει ώστε να αποτελέσει το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα στην εκπαίδευση, βασικό προωθητικό μοχλό προοδευτικής αλλαγής στη δομή, το περιεχόμενο και τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου με επίκεντρο τον μαθητή και την υπηρέτηση των μορφωτικών δικαιωμάτων του.

Η Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. αποτελεί αυτόνομη, οργανωτικά, συνδικαλιστική παράταξη προσανατολισμένη σε ένα συνδικαλιστικό κίνημα δημοκρατικό, ανεξάρτητο, πολιτικοποιημένο σε προοδευτική, δημοκρατική και ριζοσπαστική κατεύθυνση στην υπηρεσία της μόρφωσης των μαθητών, των δικαιωμάτων στην εργασία και στην ελεύθερη αυτοδιάθεση του ατόμου, στην υπηρεσία της πνευματικής ανύψωσης όλου του λαού.

Η ψήφος σας αποτελεί ενδυνάμωση της λογικής ενός ισχυρού οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος που θέτει στο επίκεντρο των διεκδικήσεων και πυρήνα στη δράση του ένα ισχυρό, δημόσιο, δωρεάν συμπεριληπτικό και δημοκρατικό σχολείο για όλα τα παιδιά, με εκπαιδευτικούς που θα έχουν σταθερή σχέση εργασίας, εργασιακά δικαιώματα και θα είναι οικονομικά αυτάρκεις. Παράλληλα όμως διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για μια ΔΟΕ απαλλαγμένη από ιδεοληψίες και εμμονές που καθιστούν το κίνημα στην κοινωνία ένα απαξιωμένο και παρωχημένο θεσμικό παράγοντα της συνεχούς άρνησης και αντίδρασης. Ταυτόχρονα είμαστε και στον αντίποδα μιας ΔΟΕ που θα ακολουθεί τις αντιεκπαιδευτικές και κοινωνικές κυβερνητικές πολιτικές επιλογές με ασθενικές και χαλαρές αντιδράσεις, έτσι ώστε το ένα βήμα μπροστά να μην αναιρείται από το δυο βήματα πίσω.

Προχωράμε Μαζί για:

  • Την Υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών και των εργασιακών –επιστημονικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

  • Ένα 14χρονο Δημόσιο δωρεάν σχολείο, σύγχρονο, συμπεριληπτικό, ποιοτικό, δημοκρατικό, αναβαθμισμένο σε προθέσεις, στόχους, δομές και περιεχόμενο.

  • Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για τη δημόσια εκπαίδευση.

  • Γενναίες, οριζόντιες και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών που είναι οι χαμηλότεροι στην Ευρώπη και κάθε χρόνο μειώνεται η αγοραστική τους αξία λόγω πληθωρισμού. Διεκδικούμε άμεση επαναφορά 13ου και 14ου μισθού (δώρα), ξεπάγωμα του μισθολογικού κλιμακίου της διετίας 2016-17, ενίσχυση των νέων συναδέλφων.

  • Διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών (Γενικής και Ειδικής εκπαίδευσης) και βοηθητικού προσωπικού (ψυχολόγοι-κοινωνικοί λειτουργοί-σχολικοί νοσηλευτές, κ.λ.π) σε όλες τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και προγραμματισμός για σταθερή ροή διορισμών κάθε χρόνο, αυξημένη τα πρώτα χρόνια μέχρι να ομαλοποιηθεί η στελέχωση και να φτάσει στο σημείο της κάλυψης του 100% των συνταξιοδοτήσεων κάθε χρόνο, με ένα δίκαιο σύστημα διορισμών χωρίς γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

  • Κατάργηση του νόμου Κεραμέως που αύξησε τον αριθμό των μαθητών/τριών ανά τμήμα. Διεκδικούμε είκοσι (20) το ανώτερο μαθητές/τριες ανά τάξη στο δημοτικό και 15 στο νηπιαγωγείο.

  • Κατάργηση των νόμων 4692/20 και 4823/21 (για την αξιολόγηση). Καθιέρωση ενός συστήματος προγραμματισμού και αποτίμησης της σχολικής μονάδας, στο πλαίσιο των πετυχημένων παιδαγωγικά και επιστημονικά διεθνών μοντέλων, στη βάση της θέσης του κλάδου όπως αποτυπώνεται στην 88η ΓΣ της ΔΟΕ.

  • Εξίσωση του ωραρίου των νηπιαγωγών και δασκάλων, στα ολιγοθέσια σχολεία, με αυτό των πολυθέσιων και αντίστοιχη πρόβλεψη μείωσης ωραρίου και μισθολογικής αναβάθμισης για τις αυξημένες υποχρεώσεις των προϊσταμένων στα νηπιαγωγεία και ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία.

  • Εξίσωση των δικαιωμάτων των συναδέλφων αναπληρωτών με τους μόνιμους (όπως αποτυπώνεται και στο πλαίσιο αιτημάτων της συλλογικής σύμβασης της ΔΟΕ-απόφαση 92ης ΓΣ της ΔΟΕ).

  • Να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στον καθημερινό «Γολγοθά» των συναδέλφων ειδικοτήτων που καλούνται να πηγαίνουν έως και σε 5 σχολεία, με ανάλογη σύσταση οργανικών θέσεων και κάλυψη του διδακτικού τους ωραρίου στο πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου.

  • Δωρεάν πρόσβαση σε περιοδική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, με ευθύνη της Πολιτείας, για διαρκή μετεκπαίδευση και επαγγελματική ανάπτυξη.

  • Σύγχρονα σχολικά κτήρια (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) με κάλυψη του συνόλου των προβλημάτων της σχολικής στέγης, αναβάθμιση όλων των υπαρχόντων σχολικών κτηριακών δομών με όλες τις αναγκαίες αίθουσες-εργαστήρια.

  • Ειδική αγωγή που θα αγκαλιάζει και θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των μαθητών/-τριών μας σε ένα συμπεριληπτικό γενικό σχολείο με, παράλληλη, στήριξη των ειδικών σχολείων της χώρας.

  • Ίδρυση νέων οργανικών θέσεων στις αυξημένες ανάγκες της Ειδικής Αγωγής στα Ειδικά Σχολεία και στα Τμήματα Ένταξης. Ίδρυση οργανικών θέσεων Παράλληλης Στήριξης στα σχολεία Τυπικής Εκπαίδευσης.

  • Θεσμικό πλαίσιο προστασίας των εκπαιδευτικών από την παρεμβατικότητα και τις επιθέσεις γονέων σε ζητήματα που άπτονται του εκπαιδευτικού έργου, του παιδαγωγικού ρόλου και της σχολικής καθημερινότητας.

  • Θεσμικές και υποστηρικτικές δομές του παιδαγωγικού-διδακτικού έργου των εκπαιδευτικών, όπως με την αναβάθμιση της ενισχυτικής διδασκαλίας.

Για το ΔΣ και ΔΟΕ

Καλαϊτσίδου Βαριάννα (δασκάλα)

Καπνισάκη Αθηνά (καθ. φυσικής αγωγής)

Κατσικανδαράκη Μαρία (νηπιαγωγός)

Κουριδάκης Αντώνης (δάσκαλος)

Λάζοπούλου Νεκταρία (καθ. αγγλικής γλώσσας)

Μαυρογεννάκης Γιώργος (νηπιαγωγός )

Μουτζούρη Σωτηρία (δασκάλα)

Μπασιάς Μιχάλης (δάσκαλος)

Μπουμπόναρη Φανή (δασκάλα)

Ξυλά Σταυρούλα (καθ. αγγλικής γλώσσας )

Παντελάκης Μανώλης (καθ. γερμανικής γλώσσας )

Πάτερου Έλενα (δασκάλα )

Παύλου Γιώργος (νηπιαγωγός )

Σαχπατσίδου Μαρία (δασκάλα )

Σπαντιδάκης Βλάσης (αναπληρωτής δάσκαλος )

Τζαμαλίκος Μάκης (καθ. μουσικής )

Τζατζάνη Ελένη (νηπιαγωγός )

Τζιάκη Δέσποινα (νηπιαγωγός )

Τσαλαπάκης Αντώνης (δάσκαλος)

Τσεκούρας Γιάννης (δάσκαλος )

Τσοντάκη Νεκταρία (δασκάλα )

Φασαράκης Γιώργος (δάσκαλος )

Χαρώνη Δήμητρα (καθ. φυσικής αγωγής)

Για την Ελεκτική Επιτροπή

Γιαννενάκης Κώστας (δάσκαλος)



Όλες και Όλοι συμμετέχουμε στην απεργία 21/05/2024


 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η ακρίβεια  σε βασικά  είδη όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα καλπάζει, εμπαίζει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με τις αυξήσεις – κοροϊδία που έδωσε από 1-1-24 δηλαδή 38-42 ευρώ καθαρά το μήνα. Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χατζηδάκης με θράσος δηλώνει πως η μέση καθαρή αύξηση για τους Δημοσίους υπαλλήλους το 2024 είναι 1.425ευρώ, όταν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο πήραν τα εκκαθαριστικά τους κι είδαν με τα ίδια τους τα μάτια την κοροϊδία.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά τα μνημόνια, όπου οι αποδοχές μας μειώθηκαν κατά 40%, καταργήθηκαν τα δώρα, επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης 2%, πάγωσε η διετία 16-17, μειώθηκε το αφορολόγητο, η κυβέρνηση προκαλεί με τα ψίχουλα της εισοδηματικής της πολιτικής κι οδηγεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συγκυρίας είναι ότι ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός, που καλείται να ζήσει στα νησιά με ενοίκιο της τάξης των 350-500 ευρώ τον μήνα, αμείβεται με 734 ευρώ καθαρά τον μήνα αντίστοιχα ένας νοσηλευτής θα πρέπει να ζήσει με 680 ευρώ καθαρά. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες κατηγορίες των Δημοσίων Υπαλλήλων. Η κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι δεν έχει χρήματα για τους  δημόσιους υπαλλήλους και τις δημόσιες υπηρεσίες, βρίσκει χρήματα  για φαραωνικά εξοπλιστικά προγράμματα όπως  η αγορά των F35 καθώς και για την αποστολή φρεγατών στο πολεμικό μέτωπο της Ερυθράς Θάλασσας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε να αντιδράσουμε όλοι μαζί ενωτικά  και δυνατά! Απέναντι σ αυτήν την κατάσταση ας γίνουμε εμείς η φωνή της κοινωνικής αντιπολίτευσης.

Στις 28 του Φλεβάρη απεργήσαμε και βροντοφωνάξαμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ!
Στις 21 του Μάη συνεχίζουμε τον αγώνα με νέα απεργία και διεκδικούμε ζωή με δικαιώματα και ελευθερίες, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις – κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  • Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός.
  • ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΕΔΩ και ΤΩΡΑ των ΔΩΡΩΝ
  • Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας
  • Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17
  • Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας
  • Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€
  • Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας
  • Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.
 Σας καλούμε όλες και όλους να συμμετέχετε στην απεργία και στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Αγορά Χανίων στις 11.00πμ.