Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Απεργία Αποχή - Πώς προχωράμε; Τι υποστήριξα στην Εκτ Γενική Συνέλευση του ΣΕΠΕ 28 Μάρτη

 


Συναδέλφισσες και συναδελφοι,

Στις 28 Μάρτη πραγματοποιήθηκε Έκτακτη Γενική Συνέλευση μετά από πρόσκληση της ΔΟΕ σχετικά με το θέμα της Ατομικής Αξιολόγησης και τα απεργιακά βήματα του επόμενου διαστήματος. Μια από τις πιο μαζικές συνελεύσεις που έχουν γίνει στα Χανιά από το 2013 τότε που είχε επιχειρηθεί με νόμο του κράτους να εφαρμοστεί η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού χωρίς περιτυλίγματα, αναφέροντας ξεκάθαρα ότι συνδέεται με τις μισθολογικές μας ωριμάνσεις.

Στην Εκτ. Γενική Συνέλευση ως παράταξη υποστηρίξαμε ότι θα πρέπει να α) πιέσουμε τη ΔΟΕ να κηρύξει εκ νέου Απεργία Αποχή, β) να προχωρήσουμε συντεταγμένα σε 48ωρη Απεργιακή Κινητοποίηση τον Απρίλιο με την ΓΣΕΕ αλλά και γ) να εξεταστεί το ενδεχόμενο αξιοποίησης Ενιαίων κειμένων για το Β επίπεδο σε περίπτωση που το όπλο της Απεργίας Αποχής καταπέσει στις δικαστικές αίθουσες.

Στην εισήγησή μου παρουσίασα όσα μας είχε κοινοποιήσει η ΔΟΕ μέχρι τότε, αλλά και την γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου του ΣΕΠΕ Χανίων, όπου απαντώνταν μόνο το πρώτο μέρος του ερωτήματος αν <<μετά την απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών υπάρχει η δυνατότητα να προκηρύξουμε νόμιμα την απεργία αποχή>>  και όχι το δεύτερο και πιο σοβαρό κατά τη δική μου άποψη, αν <<οι συνάδελφοι είναι ασφαλείς και νομικά κατοχυρωμένοι>> .

Συνυπολογίζοντας τις ανακοινώσεις τη ΔΟΕ και την απάντηση της νομικής συμβούλου του ΣΕΠΕ Χανίων, δεν υποστηρίξαμε την κήρυξη Απεργίας Αποχής από το Σύλλογο Χανίων αλλά εμμείναμε ώστε να το πράξει αυτό η ΔΟΕ.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

στη θέση στην οποία βρίσκομαι με αναδείξατε εσείς δείχνοντας εμπιστοσύνη σε όσα έπρεπε και πρέπει να διαχειριστώ για εσάς. Μέχρι σήμερα μαζί βαδίσαμε την περίοδο covid, την εξ αποστάσεως εκπαίδευσης όπου το υπουργείο πάσχισε να έχουμε ωράριο λάστιχο 1,2,3, και 4 χρόνια αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και ατομικής αξιολόγησης, χωρίς να υπάρξουν διοικητικές κυρώσεις σε κανένα εκπαιδευτικό του Συλλόγου μας όταν 114 διευθυντές , όπως η ΔΟΕ μας ενημέρωσε οδηγήθηκαν σε πειθαρχικές διώξεις.

Τη Δευτέρα 1 Απρίλη, στην ολομέλεια των προέδρων της ΔΟΕ, μεταφέρω την απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης με απαρτία, καλώντας το διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕ, να πάρει απόφαση επαναπροκήρυξης της Απεργίας Αποχής.

Σήμερα στην κρίσιμη αυτή συγκυρία όλοι θα πρέπει να ενημερώνεστε και να γνωρίζετε κάθε εξέλιξη σχετικά με το θέμα. Από τη δική μου θέση θα συνεχίζω να δρω με γνώμονα τις θέσεις του κλάδου και την ευθύνη να μη βρεθεί ούτε ένας εκπαιδευτικός , είτε είναι εκπαιδευτικός τάξης είτε διευθυντής /ντρια ή προϊστάμενος /μενη εκτεθειμένος σε κάποιο βήμα το επόμενο διάστημα.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Τσαλαπάκης Αντώνης 

Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Χανίων