Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Αποχωρήσεις και Διορισμοί - Άμεσες διεκδικήσεις




Με βάση τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας οι αποχωρήσεις και οι διορισμοί εκπαιδευτικών Π.Ε. την τελευταία 12ετία έχουν ως εξής:


Α) Συνταξιοδοτικό
Πρώτο βήμα για το συνταξιοδοτικό είναι το συνδικαλιστικό κίνημα να πιέσει για να μην κοπεί η προσωπική διαφορά στους παλιούς συνταξιούχους από 1-1-19 και να μην εφαρμοστούν οι αντεργατικές ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) για τους νέους συνταξιούχους που με τον επανυπολογισμό προκύπτει μείωση μέχρι και 40%, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας. Απαράδεκτα είναι τα νέα όρια συνταξιοδότησης με 62 έτη και 40 χρόνια υπηρεσίας, ή 67 έτη για τους εκπαιδευτικούς, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια -λόγω αδιοριστίας- η ηλικία έχει αυξηθεί δραματικά και το χάσμα γενεών μέσα στην τάξη είναι τεράστιο. Διεκδικούμε σταθερά την πλήρη συνταξιοδότησή μας στα 60 με 30 χρόνια υπηρεσίας.

Σχετικά με τις παραιτήσεις εκπαιδευτικών θυμίζω ότι από το 2010 οι συνολικές αποχωρήσεις των εκπαιδευτικών από όλη την εκπαίδευση ανέρχονται σε 33.804.



Β). Διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών
Η ΔΟΕ τα τελευταία χρόνια είχε σαν κεντρικό της αίτημα τους μόνιμους μαζικούς διορισμούς που να καλύπτουν τα πραγματικά κενά σύμφωνα με το σχολείο που οραματίζεται ο κλάδος και διεκδικεί. Η ανακοίνωση χιλιάδων μόνιμων διορισμών δικαιώνει τους αγώνες μας και αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να σπάσει η μαύρη εποχή της αδιοριστίας.

Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι απαιτούνται:
1. άμεση νομοθέτηση του σχεδιασμού και του τρόπου διορισμού με αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας των συναδέλφων αναπληρωτών που στήριξαν το δημόσιο σχολείο στα χρόνια της οικονομικής κρίσης,
2. η εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων για την υλοποίησή τους,
3. να δημιουργηθούν νέες οργανικές θέσεις ειδικοτήτων που δεν υπάρχουν σήμερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση,
4. να προηγηθούν οι υπηρεσιακές μεταβολές των μονίμων εκπαιδευτικών σε όλα τα πραγματικά οργανικά κενά (μεταθέσεις),
5. η διαδικασία των διορισμών να είναι εμπροσθοβαρής,
6. η χρονιά 2019-20 να περιλαμβάνει και διορισμούς γενικής παιδείας,
7. η δίκαιη κατανομή ανάμεσα στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης και τις διάφορες ειδικότητες με βάση τις ανάγκες της εκπαίδευσης όπως π.χ. αποτυπώνονται σήμερα στις προσλήψεις των αναπληρωτών.


Γ) Η ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ) Χανίων το χαβά της…!!!


Δυστυχώς για το συνδικαλιστικό χώρο της ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ) η ανταπάντησή της (τύπου Γκέμπελ με πρωτοφανή χαρακτηριστικά προπαγάνδας) στην απάντησή μας αποτελεί τραγικό κατήφορο...

Προφανώς και η αλήθεια είναι πολύ μακριά από την πρακτική και σκέψη της ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ) Χανίων που αποκρύπτουν το σύνολο των συνομιλιών και της διαβούλευσης στο ΔΣ του Συλλόγoυ. Εμείς στον κατήφορο που επέλεξαν δεν θα συμμετέχουμε, τους αφήνουμε στο μοναχικό τους ταξίδι στη λήθη και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για το δημόσιο σχολείο, τους μαθητές μας και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Όσοι επιθυμούν να πετάνε λάσπη για να διατηρήσουν την καρέκλα τους είναι δικό τους θέμα. Εμείς δεν τους ακολουθούμε…

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Τσαλαπάκης Αντώνης

Γενικός Σύμβουλος ΑΔΕΔΥ

Υποψήφιος αιρετός για το ΠΥΣΠΕ Χανίων