Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

2ο Ενημερωτικό Ιουνίου ( Υποβιβασμοί - Προαγωγές – Καταργήσεις Σχολικών Μονάδων )


Tις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκαν οι Υποβιβασμοί, Προαγωγές, Συγχωνεύσεις και Καταργήσεις σχολικών μονάδων ανά την Ελλάδα. Τις επόμενες ημέρες η απόφαση θα εκδοθεί και σε ΦΕΚ. Στο Ν. Χανίων καταργήθηκαν τα νηπιαγωγεία του Ροδωπού, των Καλαθενών και του Φρε. Εγκρίθηκε μόνο μια προαγωγή για το νηπιαγωγείο Χαραφακίων το οποίο αυξάνει τις οργανικές θέσεις σε 2. Υποβιβάστηκαν το 7ο Δ.Σχ. Χανίων από 12/θέσιο σε 7/θέσιο, το 12ο Δ.Σχ. Χανίων από 12/θέσιο σε 8/θέσιο, όπως και το 18ο Δ.Σχ. Χανίων από 12/θέσιο σε 8/θέσιο.

Από τους αιρετούς ζητήθηκε να γνωμοδοτήσουν επί της εισήγησης του Δ/ντη Εκπ/σης. Στην πρόταση για τους υποβιβασμούς σχολικών μονάδων συμφώνησαν α) για να μην υπάρχουν ψεύτικες οργανικές θέσεις εκεί που δε χρειάζονται και β) για να μη βγαίνουν συνάδελφοι υπεράριθμοι και να πρέπει να πηγαίνουν χιλιόμετρα μακριά. Παράλληλα, πρότειναν να ιδρυθούν θέσεις εκεί που υπάρχουν ανάγκες προκειμένου τα σχολεία να έχουν τους εκπαιδευτικούς που χρειάζονται και να είναι μόνιμοι με οργανική θέση.


Ερωτήματα προκύπτουν από την στάση των αιρετών. Μεγάλη είναι η ευθύνη τους για τον λάθος χειρισμό και την τροπή των πραγμάτων.

Γιατί στήριξαν, γνωμοδοτώντας, την πρόταση του Δ/ντη Εκπ/σης για τους Υποβιβασμούς των σχολικών μονάδων; Με δυσκολία γίνονται τα τελευταία χρόνια προαγωγές. Πώς μπορούσαν να είναι σίγουροι ότι θα υπάρξει εξίσωση των Υποβιβασμών με τις Προαγωγές;

Οι οργανικές που προτάθηκε να καταργηθούν, είναι αλήθεια οι μόνες ψεύτικές που υπήρχαν στον νομό;

Σε ποια σχολεία παραπονέθηκαν οι συνάδελφοι όταν χαρακτηρίστηκαν υπεράριθμοι; Οι συνάδελφοι γνωρίζουν όταν επιλέγουν οργανική θέση ότι πάντα υπάρχει περίπτωση να βγουν υπεράριθμοι ειδικά αν είναι από τους τελευταίους τοποθετηθέντες. Συγκεκριμένα στο νομό μας που έχουμε τεράστια λειτουργικά κενά δεν υπάρχει πάντα ζήτημα με τους συναδέλφους που βρίσκονται σε αυτές τις σχολικές μονάδες.

Oι αιρετοί έχουν ευθύνη και πρέπει να είναι υποψιασμένοι. Αυτός δεν είναι και ο λόγος για τον οποίο εκλέγονται στις θέσεις αυτές; Αυτοί που προασπίζονται τα σχολεία και διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας μέσα στα σχολεία, δεν πρέπει να συνηγορούν στους υποβιβασμούς και τις καταργήσεις σχολικών μονάδων. Σε επίπεδο Κρήτης υποβιβασμούς και καταργήσεις σχολείων είχαμε μόνο στα Χανιά με τη σύμφωνη γνώμη των αιρετών. Δεν υπάρχει λόγος ύπαρξής τους αν συμφωνούν σε κομβικά σημεία με τη διοίκηση.
 
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Τσαλαπάκης Αντώνης
Αναπληρωτής Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ