Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

1ο Ενημερωτικό Οκτωβρίου


«ΟΟΣΑ παίρνει ο άνεμος στο ΣΕΠΕ Ν. Χανίων »

Τις τελευταίες μέρες γίναμε όλοι μάρτυρες της διαχειριστικής ικανότητας που υπέδειξαν οι αιρετοί του συλλόγου μαζί με τα διορισμένα μέλη του ΠΥΣΠΕ στην κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού στις σχολικές μονάδες.

Κανείς δεν υπολόγισε τις συνέπειες των επιλογών αυτών στις δεσμεύσεις που υπαγορεύει το τρίτο μνημόνιο στην ενότητα «Αγορά εργασίας και ανθρώπινο κεφάλαιο», όπου απαιτείται η «Ευθυγράμμιση αναλογίας μαθητών ανά τάξη και εκπαιδευτικό ... με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2018». Τη δέσμευση αυτή θα πρέπει να εφαρμόσει άμεσα η νέα κυβέρνηση, επιβάλλοντας στους εκπαιδευτικούς να διδάσκουν σε τάξεις ακόμα και με 30 μαθητές καθώς έως το 2009, σύμφωνα με τα διεθνή συγκριτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι αναλογίες εκπαιδευτικών – μαθητών στα δημοτικά ήταν οι μικρότερες στον κόσμο 1:10.1 , έναντι 1:16 μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ και 1:14.4 των χωρών της ΕΕ.

Τι μπορούμε να πούμε για τα μέλη του ΠΥΣΠΕ τα οποία, στηριζόμενα στις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών του νομού να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των πληθωρικών τάξεων τις δυόμιση αυτές εβδομάδες (έως 30 Σεπτέμβρη), υποστήριξαν με τη στάση τους ότι οι δάσκαλοι μπορούν να τα βγάλουν πέρα ακόμα και σε τμήματα των 29 μαθητών;

Ως Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών ζητήσαμε, στις 6 Σεπτεμβρίου, από το ΣΕΠΕ Ν. Χανίων να παρέμβει αρχικά ώστε:
  • να μην τοποθετηθούν με υπηρεσιακά σημειώματα, ούτε όσοι κριθούν ως υπεράριθμοι αλλά ούτε και οι αποσπασμένοι από άλλα ΠΥΣΠΕ.
  • να μην πραγματοποιηθούν υποχρεωτικές μετακινήσεις.
και στις 28 Σεπτεμβρίου ώστε:
  • να δοθούν στους αναπληρωτές όλα τα λειτουργικά κενά
Καμία αντίδραση δεν υπήρξε καθώς όλοι έμειναν απορροφημένοι στην διαδικασία της επιλογής των τμημάτων που θα άνοιγαν με τις αιτήσεις βελτίωσης θέσης των υπεράριθμων, των αποσπασμένων από άλλα ΠΥΣΠΕ και τη διαδικασία “ντόμινο” της αντικατάστασης αυτών από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Συνάδελφοι,
Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί της Α/θμιας Εκπ/σης διδάσκουν κατά μέσω όρο 820 ώρες όταν η έκθεση του ΟΟΣΑ (Education at a glance 2012 http://www.oecd.org/edu/eag2012.htm) καταλήγει ότι οι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα διδάσκουν 589 ώρες στη διάρκεια του έτους με μέσο όρο χωρών του ΟΟΣΑ 782 ώρες και μέσο όρο χωρών της ΕΕ 778 ώρες. Οι αιρετοί στα ΠΥΣΠΕ δεν πρέπει να μπαίνουν στη λογική διαχείρισης των προβλημάτων. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες Ελληνικής εκπαίδευσης για αυτό οποιαδήποτε προσπάθεια διαχείρισης συνηγορεί στη διάλυση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου. Το σχολείο δεν στηρίζεται σε εκθέσεις του ΟΟΣΑ και κονδύλια ΕΣΠΑ αλλά στον εκπαιδευτικό του.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Τσαλαπάκης Αντώνης