Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Καθορισμός νέων σχολικών περιφερειών στο Ν. Χανίων

Ε π ι σ τ ο λ ή 
Χανιά, 11 Απριλίου 2018

Προς : Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων
Κοιν.: Όλους τους συναδέλφους 



κ. Διευθυντά Εκπαίδευσης,
Μεγάλη είναι η αναστάτωση και η αβεβαιότητα για την αποτελεσματικότητα του ρόλου που θα κληθεί να επιτελέσει η τριμελής επιτροπή όπως ορίζει το ΠΔ79/2017 για πρώτη φορά τη φετινή χρονιά. H παρ3. του άρθρο 7 ορίζει ότι, η επιτροπή αποτελείται από έναν Σχολικό Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως πρόεδρο, τον προϊστάμενο εκπαιδευτικών θεμάτων και έναν Διευθυντή ή Προϊστάμενο Δημοτικού σχολείου ως μέλη. Η λειτουργία και ο στόχος της επιτροπής τόσο για τις εγγραφές των μαθητών στο νηπιαγωγείο, άρθρο 6, όσο και στο δημοτικό σχολείο, άρθρο 7, δεν συμβαδίζει με τις ψηφισμένες θέσεις του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος.


Διαβάζοντας επιμελέστερα το ΠΔ γίνεται κατ' επανάληψη αναφορά στα όρια και στις σχολικές περιφέρειες οι οποίες πρέπει να είναι ξεκάθαρες και γνωστές στους-στις προϊσταμένες/ους των νηπιαγωγείων αλλά και στους/στις διευθυντές/ντριες των δημοτικών σχολείων. Όπως, αναφέρει το Άρθρο 5 που αφορά τον ορισμό των σχολικών περιφερειών και προηγείται των άρθρων των εγγραφών:

1. Κάθε νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο έχει δική του σχολική περιφέρεια και σε αυτό φοιτούν οι μαθητές που διαμένουν εντός των ορίων της.

2. Σε δήμους ή σε δημοτικές κοινότητες που λειτουργούν περισσότερα από ένα (1) νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, τα όρια της σχολικής περιφέρειας ορίζονται με απόφασή του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
3. Τα όρια της σχολικής περιφέρειας αναρτώνται στην ιστοσελίδα ή/και στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου καθώς και στην ιστοσελίδα της οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
   4. Τα συστεγαζόμενα σχολεία έχουν ενιαία σχολική περιφέρεια.

Γνωρίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν τόσα χρόνια στα σχολεία τόσο της πόλης όσο και της επαρχίας του νομού Χανίων, όπου λειτουργούν περισσότερες από μία σχολικές μονάδες, ζητάμε έγκαιρα να προχωρήσετε στον ακριβή ορισμό των σχολικών περιφερειών των σχολείων του νομού. Το άρθρο 5 παρ 2 συμβάλει στην επίλυση ενός προβλήματος που ταλανίζει πολλά νηπιαγωγεία και δημοτικά του νομού Χανίων καθώς το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο προέβλεπε μια δαιδαλώδη γραφειοκρατική διαδικασία με την εμπλοκή του Δήμου.

Αντιλαμβανόμενοι ότι όλοι μαζί μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες για την διατήρηση και την ίδρυση νέων εκπαιδευτικών δομών όπου κρίνεται απαραίτητο, θεωρούμε ότι η ουσιαστική και οριστική ανακατανομή των ορίων είναι επιβεβλημένη. Μια ολοκληρωμένη συνολική πρόταση βασιζόμενη:
α) στον αριθμό των εγγραφέντων μαθητών των παρελθόντων ετών και
β) τα δημογραφικά στοιχεία (τελευταίας 10ετίας)

και ταυτόχρονα αυστηρή τήρησή της από την μεριά των διευθυντών και προϊσταμένων θα λειτουργήσει εις όφελος των σχολείων μας απαξιώνοντας διαχειριστικές λογικές. 


Ζητάμε να προχωρήσετε άμεσα σε νέο ορισμό σχολικών περιφερειών για όλα τα σχολεία του νομού σε συνεννόηση με την εκπαιδευτική κοινότητα. Όλοι μαζί δεν πρέπει να επιτρέψουμε την εφαρμογή αντιεκπαιδευτικών πολιτικών μέσα από τα μνημονιακά νομοθετήματα διαχείρισης σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικού προσωπικού.


Με εκτίμηση
Μαυρογεννάκης Γιώργος
Τσαλαπάκης Αντώνης