Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Μία μορφή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας


(Η πρόταση μας όπως κατατέθηκε στο ΔΣ.)

Έπειτα από μια σειρά Έκτακτων και Τακτικών συνελεύσεων που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες στο νομό Χανίων θεωρούμε αναγκαία την αναπροσαρμογή και ανατροπή της αδιεξόδου κατάστασης που έχουν οδηγηθεί οι συνελεύσεις του συλλόγου. Με λιγότερους από 100 εκπαιδευτικούς πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, ενώ η Τακτική Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου ακυρώθηκε λόγω έλλειψης συμμετοχής. Όμοια κατάληξη είχε και η επαναληπτική της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου.

Σε μεγαλύτερο αριθμό σχολικών μονάδων συνάδελφοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τα δρώμενα στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια. Αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα των Έκτακτων Συνελεύσεων αλλά και την θέση του διοικητικού συμβουλίου να λαμβάνει αποφάσεις από τη βάση, που πρωτίστως να εκφράζουν τη βάση, προτάθηκε ως λύση η σύσταση μίας μορφής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Κάθε συνάδελφος, ακόμα και ο πιο απομονωμένος (βλ Γαύδο, Παλαιόχωρα, Κουντούρα, Ασκύφου) θα έχει λόγο και μερίδιο στις αποφάσεις του συλλόγου. Σοβαρό είναι το ζήτημα της φυσικής παρουσίας καθώς η όποια λύση θα πρέπει να παρέχει στο σώμα την δυνατότητα έκφρασης απεγκλωβίζοντας το διοικητικό συμβούλιο από το λαβύρινθο της ανάθεσης. 

Ως μέλη της Ενωτικής Κίνησης Εκπαιδευτικών Π.Ε. προτείνουμε τη δημιουργία ερωτηματολογίων κλειστού τύπου τα οποία θα αποστέλλονται σε κάθε σχολική μονάδα μία ή δύο μέρες πριν οποιαδήποτε διαδικασία (για σοβαρά θέματα που πρέπει το ΔΣ να ακούει τη βάση). Οι σύλλογοι διδασκόντων θα είναι ελεύθεροι να συνεδριάσουν, να καταγράψουν τις απόψεις τους και να τις κοινοποιήσουν στο σύλλογο, είτε σε ηλεκτρονική μορφή (email) είτε μέσω τηλεομοιοτυπίας(φαξ). Το διοικητικό συμβούλιο έχει την δυνατότητα να αναθέσει αρμοδιότητα αποδελτίωσης σε ένα από τα μέλη του. Έτσι, ακόμα και χωρίς απαρτία όταν οι Έκτακτες Συνελεύσεις θα μπορούν να οργανωθούν και να αναδειχθούν όλα εκείνα που οι συνάδελφοι προσδοκούν από ένα διοικητικό συμβούλιο που τους αφουγκράζεται.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Μαυρογεννάκης Γιώργος
Τσαλαπάκης Αντώνης